מניפות סלק וקולרבי בתנור

16 במאי 2019
מניפות סלק בתנור
מניפות קולרבי וסלק בתנור. צילום: עז תלם

חג שבועות מגיע והשנה אני נרגש במיוחד, מכיוון שנבחרתי לקחת חלק בחוברת שבועות של תנובה! אותה חוברת שמגיעה למאות אלפי בתים בישראל ובזכותה בשלניות ובשלנים מכל הארץ יוצרים מנות מיוחדות וטעימות לכבוד החג.

זאת הייתה חתיכת עבודה לפתח את המתכונים שלי שייכנסו לחוברת המושקעת, ומה שהנחה אותי הוא קו המחשבה שהירקות צריכים להיות בחזית, ביחד עם מוצרי החלב הנהדרים של השף הלבן.

מניפות סלק בתנור
אפשר גם בלי לעשות את המניפות אבל הצורה ממש מוסיפה . צילום: עז תלם

כך נוצר המתכון הראשון, למניפות ירק מושקעות וחגיגיות במיוחד.

יחד איתי בחוברת משתתפות שש חברות טובות ומוכשרות, מהבלוגריות המובילות בארץ! הנה כמה מהמתכונים שלהן:
פבלובה צ'אנקי מאנקי של נטלי לוין | עוגת גבינה עם סולת של יונית צוקרמן | שושני פוקצ'ה טבעונית של אורי שביט | קראק פאי של אפרת ליכטנשטט | פולנטה רכה של רחלי קרוט | ניוקי תפוחי אדמה ברוטב כתום של רותם ליברזון

בעצם לקחתי מתכון מאוד פשוט של קולרבי וסלק בתנור, ועם טיפה טכניקה (יש סרטונים ממש עוד מעט) שדרגתי אותו למנה יפהפייה, אלגנטית ונוחה להגשה (טעימה חמימה, פושרת וקרה, ואין שום בעיה להכין אותה 3-4 ימים מראש).

מניפות סלק בתנור
כל המצרכים למנה+הרוטב. צילום: עז תלם

כוכבי המנה
סלק וקולרבי הם מבין הירקות האהובים עלי: שניהם בעלי טעם מובהק ונוכחות ויכולת לעמוד במגוון צורות בישול.

בזמן שסלק הוא כוכב בלתי מעורער במטבחים רבים (מקובה סלק עיראקי ועד בורשט סובייטי) הקולרבי לרוב נדחק מאחור בתור ירק לסלט ותו לא.

כאן האפייה מוכיחה שיש לו עוד הרבה מה לתת (ד"ש לאסף דוקטור ממסעדת דוק), והסלק מקבל מרקם בשרני וצבע ממש מיוחד, וביחד הם נראים כמו אבני חן יקרות ומפוארות (שעלו לכם כלום כסף אצל הירקן ? )

ההשראה:
הרעיון של יצירת מניפות ירק נמצא איתנו כבר כמה שנים טובות. בימי ככתב מתחיל בנענע10, ראיתי את ההתרגשות שנוצרה סביב מתכון אמריקאי שייבאה לארץ רחלי קרוט המוכשרת והאהובה, שגם משתתפת איתי בחוברת, למניפות תפוחי אדמה.

הם נקראים Hasselback potatoes והרשת בכלל ופינטרסט בפרט מלאים בהשראה בנושא.

אז המחשבה מאחורי המתכון שלי הייתה להביא את השיטה הזו לירקות אחרים. מעבר לצמד שנבחר כאן, השיטה מתאימה גם לבטטות כתומות וסגולות, לפת (כן!), קישוא, דלורית, שורש סלרי, שורש פטרוזיליה, גזר ובעתם לכל ירק 'שורשי'.

הטכניקה!
אנחנו בעצם פורסים את הירקות אבל לא עד הסוף, המטרה היא להיכנס עם הסכין בערך 2/3 דרך לתוך הירק, ולהשאיר את ה1/3 התחתון שלם ככה שכל הפרוסות נשארות מחוברות.

אחרי קצת תרגול תראו שזה לא כזה מסובך, וגם אם הפרוסות יוצאות עבות זה בסדר, וגם אם חתכתם בטעות עד הסוף והירק השלם נחצה גם לא נורא, אפשר לאפות חצאי מניפות, אותו טעם =]

את הסלקים אני פורס על מכסה של קופסת פלסטיק כדי שלא יכתימו לי את הקרש

מניפות סלק בתנור
מוכנים לתנור! . צילום: עז תלם
מניפות סלק בתנור
סלק מוכן לתנור! צילום: עז תלם

חבילה עוברת
מכיוון שהסלק עשיר בצבע והקולרבי לבן ועדין, אני אופה אותם בנפרד. אפשר גם לאפות אותם ביחד אבל אז יש סיכוי שהקולרבי ייצבע בסגול.

מניפות סלק בתנור
מתבלים את הסלקים בשמן זית ומלח+פלפל ועוטפים בנייר אפייה. צילום: עז תלם

קצת כמו קרטושקס בלג בעומר, אני שם את הקולרבי על נייר אפייה, מתבל בשמן זית, מלח ופלפל וקצת מים, ואז סוגר את נייר האפייה ואותו עוטף עם רדיד אלומניום (ואז עושה אותו כנ"ל עם הסלק).

החבילה האטומה הזו תזרז משמעותית את זמן האפייה כי היא שומרת את האדים בפנים (כשניסיתי לאפות בלי חבילה לקח לירקות יותר משעה וחצי כדי להתרכך).

מניפות סלק בתנור
ועוטפים כמו תפוחי אדמה בלג בעומר. צילום: עז תלם

אחרי בערך שעה בתנור הירקות יהיה רכים, ואז פותחים בזהירות את החבילות ושולחים לסבב שני בתנור בשביל השחמה שתעשה את הירקות עוד יותר חושניים.

חברים וחברות לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

ככה זה נראה אחרי הסיבוב הראשון בתנור. צילום: עז תלם
מניפות סלק בתנור
ברוטב אפשר לשים איזה עשבי תיבול שאוהבים. צילום: עז תלם

הרוטב
לא יכול להיות קל יותר! פשוט מערבבים בקערה יוגורט ושמנת חמוצה (יכולים גם רק אחד מהשניים, אני אוהב את המרקם הסמיך של השמנת והחמיצות של היוגורט), ומוסיפים להם טיפה מיץ לימון ועשב תיבול שאוהבים. אני שמתי נענע, אבל יכולים בהחלט לשים שמיר, פטרוזיליה, בזיליקום, כוסברה, עירית או בצל ירוק.

לפני שאתם שואלים:

  • אם אתם מפחדים להסתבך/אין לכם כוח להתעסק עם הטכניקה של המניפות, אין שום בעייה לאפות את הירקות שלמים לפי המתכון ולהגיש אותם שלמים לשולחן שהסועדים יחתכו בעצמם.
  • טבעוני: מוותרים על הפטה. מגישים על טחינה או רוטב עם יוגורט סויה
  • אפשר גם להכין רק קולרבי או רק סלק, אני מאוד אוהב את השילוב.
מניפות סלק בתנור
אפשר להכין את המניפות 3 ימים מראש. צילום: עז תלם

מתכון מניפות סלק וקולרבי ברוטב יוגורט ונענע

3-4 מנות, חלבי + ללא גלוטן, 20 דקות הכנה, שעה וחצי זמן כולל, רמת קושי: בינוני

מצרכים:

לירקות:
4-5 סלקים בגודל בינוני קטן
4-5 קולרבי בגודל בינוני קטן
4 כפות שמן זית
מלח ופלפל שחור גרוס

לרוטב ולהגשה:
חופן עלי נענע (אפשר גם עשבי תיבול אחרים, ראו הקדמה)
1 גביע (200 מ"ל) יוגורט 3% שומן (אפשר גם יוגורט 6%)
1 גביע (150 מ"ל) שמנת חמוצה תנובה (שמתי 15%, 9% ו27% מתאימים גם!)
מעט מיץ לימון סחוט טרי (כפית או כף, לפי הטעם)
מלח ופלפל שחור גרוס
60 גרם גבינת פטה כבשים 20% פיראוס (אפשר גם פטה עיזים או בולגרית)
חופן אגוזי מלך, קצוצים גס

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל-200 מעלות (מצב טורבו או עליון תחתון, לא משנה).

יוצרים את המניפות:

  • קולפים את הסלקים ואת הקולרבי ומורידים את החלק העליון ככה שיוכלו לעמוד יציב על קרש החיתוך.
  • בעזרת סכין חדה פורסים את הסלקים והקולרבי דק אבל לא עד הסוף, בערך 2/3 דרך; אפשר להניח ידיות של 2 כפות עץ בצמוד לצידי הירקות, ככה שהסכין לא יוכל לחתוך עד הקרש, ולחתוך עד שמגיעים אל הידיות.

עוטפים בחבילות:

  • על משטח עבודה פורסים רדיד אלומניום (בגודל של נייר אפייה) ומעליו מנירים נייר אפייה אחר. מניחים עליו את הקולורבי, מזלפים מעל שמן זית ומתבלים במלח ופלפל.
  • יוצקים 1/4 כוס מים מעל הירקות (הם יעזרו לרכך אותם). סוגרים את נייר האפייה מסביב לקולרבי ואז סוגרים מסביב את נייר האלומיניום כדי ליצור חבילה.
  • יוצרים באותו אופן חבילה עם הסלקים.

אופים:

  • אופים 60 דקות (200 מעלות) או עד שהירקות התרככו.
  • מוציאים מהתנור ופותים בזהירות את שתי החבילות (יש אדים!).
  • אפשר לזלף עוד שמן זית מעל לפני שמחזירים לתנור.
  • מחזירים את התבנית עם החבילות הפתוחות לתנור ל-15 דקות נוספות (עדיין ב-200 מעלות) עד הזהבה.
  • מוציאים ונותנים לירקות להתקרר מעט (אם תניחו אותם לוהטים מהתנור על הרוטב הוא יתפרק)

לרוטב:

  • מערבבים את היוגורט עם רוב הנענע הקצוצה, השמנת החמוצה, מיץ הלימון ומלח ופלפל לפי הטעם.

להגשה:

  • שמים כפות גדושות מהרוטב על צלחת הגשה גדולה.
  • מניחים את הסלקים והקולרבי מעל הרוטב.
  • מפזרים מעל אגוזי מלך קצוצים. מפוררים מעל את גבינת הפטה ועוד נענע קצוצה (אם רוצים) ומגישים.
  • אפשר להכין את המניפות 3 ימים מראש, את הרוטב כדאי להכין רגע לפני ההגשה.
מניפות סלק בתנור
ככה זה נראה בחוברת =] צילום: דן פרץ סטיילינג: נורית קריב

המתכון הופק בשיתוף תנובה.

חוברת השבועות של תנובה לחג תצורף לכל העיתונים הגדולים בתאריכים הבאים: ידיעות אחרונות- 23/05/2019 ; ישראל היום- 29/05/2019 ; הארץ- 24/05/2019 ; גלובס- 30/05/2019 ; מעריב-  28/05/2019 ; לאשה- 27/05/2019

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכונים נהדרים לשבועות:
תבשיל אורז ותרד 
סלט יווני קלאסי
קציצות כרישה (פראסה) מטריפות 
פסטיצ'יו (מאפה פסטה ובשמל) בגרסה כשרה עם פטריות

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

21 תגובות

  1. איזה יופי של מנה! רעיון נפלא לשבועות! כיוון שאנחנו בבית מעדיפים לפרש את חג השבועות כחג ביכורי האדמה ולא חג החלב, נראה לי שאלך על גרסת רוטב הטחינה, ואשלב בו נענע במקום פטרוזיליה. האם לדעתך יתאים לטפטף מיץ לימון על הסלק והקולורבי לאחר הכנתם?

    • היי איילת =]
      תודה רבה! שמח שאהבת
      בהחלט ניתן להוסיף עוד מיץ לימון מעל זה יוסיף

  2. נראה סוף הדרך. הכנתי אתמול אנטיפסטי ובין הירקות הכנסתי סלקים קטנים וקולורבי במקום תפו"א. יוצאים מושלם בתנור.
    גילתי כמה הסלק טעים בתנור רק לאחרונה כי בעבר משום מה לקח לי שעות לבשל אותו. והקטנים נאפים נורא מהר

  3. המניפות כבר בתנור (יחד עם כמה תפ"א באותו סגנון ). נחתכו קצת עבה, אבל אמרת שלא נורא אז לא נורא.
    דיווחים בהמשך!
    כה לחי

  4. יואו עז זה נראה פשוט מעולה! מתה על הרעיון של השימוש בקולורבי במקום תפוחי אדמה – הרבה יותר בריא, פחות פחמימות ונראה אש. חייבת לנסות ♥

  5. היי עוז. המנאה נראת ממש טוב . אני אנסה אותה כבר בשישי הקרוב. רציתי לשאול מה הסיבה שאתה משתמש בנייר אפייה, בנוסף לנייר אלומיניום? למה לא מספיק נייר אלומיניום לבד? תודה. יעל

    • היי יעל
      תודה רבה =]
      משתדל שיהיה כמה שפחות מגע ישיר בין חומרי גלם שנכנסים לתנור לבין נייר אלומיניום, קראתי על זה כמה מחקרים לא סימפטיים

  6. היי עוז אני חייבת לציין שאני גיליתי את האתר שלך לקראת פסח האחרון ואני פשוט מאוהבת בו. אני נהנת לקרוא את הכתבות המצורפות למתכונים זה כל כך מוסיף נפח ותוכן, הדגש שלך על כל פרט ההסברים המפורטים, אין מקום לטעויות והסיפורים מסביב פשוט מקסים, אתה כותב נפלא ! לגבי המתכון של הסלקים והקולורבי רציתי לשאול מה ניתן או כדאי לפזר מעל במקום אגוזי מלך? מה עוד יתאים? תודה רבה.

    • היי חן 🙂
      ברוכה הבאה! תודה רבה על המילים החמות, ממש שמח לשמוע
      במקום אגוזי המלך יכולה לשים כל דבר פריך אחר: אגוזי פקאן, קשיו קלוי, בוטנים רלויים, זרעי חמנייה או דלעת קלויים ועוד =]

  7. אפשר להכין יום קודם?

    • היי שירי =]
      את המניפות אפשר להכין יום קודם, את הרוטב עדיף לערבב ברגע האחרון בגלל שיש בו עשבי תיבול טריים

  8. היי עז ,
    מאוד אוהבת את המתכונים שלך 🙂
    רק שאלה , אם מכינים מניפות יום מראש מגישים אותן קרות ?

    • היי איה
      יכולה לחמם קצת את המניפות בתנור או במיקרוגל ולהגיש חמימות/בטמפרטורת החדר

  9. הי עז, נראה מהמם!
    אפשר להשתמש בסלקים בואקום במקום טרי?

  10. הי
    האתר שלך הוא מקור המתכונים האהוב עלי
    השיטה הקלה לחיתוך מניפות היא להניח 2 מקלות סינים/שיפודים בצידי הירק והם בולמים את הסכין לפני הקרש.
    תודה ליוטיוב וסרטוני ההדגמה שלו.

  11. בוקר טוב,
    אפשר להכין את השךב הראשון – השעה הראשונה בתנור ורק בערב לקראת הארוחה להחזיר לרבע השעה הנוספת לתנור?

השאר תגובה ל- Oz Telem בטל תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial

הירשמו לעדכונים במייל








    Print Friendly, PDF & Email
    שתפו: