לכבוד הסתיו: מתכון מרק כתום קטיפתי

24 בספטמבר 2021
מרק כתום

מרק כתום מושלם. צילום: עז תלם

איזה כיף זה להתעורר עם הריח של הגשם הראשון! אני אישית חיכיתי לו ומקווה שנהנה מהרבה גשמי ברכה בסתיו ובחורף. לכבוד המאורע הכנתי מתכון משגע של מרק כתום פשוט וקטיפתי, חלק ועשיר, כזה שאפשר לבשל בסיר כרגיל, אבל הכי שווה להכין מירקות אפויים בתנור.

קוראים ותיקים זוכרים שבעבר כבר פרסמתי בבלוג ארבעה מרקים כתומים שונים.

בשתי גרסאות נתתי דגש על ירק אחד שיהיה השחקן המרכזי: מרק בטטה, מרק גזר. בשתי גרסאות אחרות קצת התחכמתי ועשיתי שדרוגים לא צפויים: מרק דלעת עם וניל ומרק עם המון כתומים (כולל מיץ תפוזים, עדשים ומשמשים מיובשים).

אבל מרק כתום פשוט וקלאסי טרם שיתפתי אתכם אז היום זה היום.

פרסום בשיתוף סמג

צפו: כל השלבים למרק כתומים אפויים

הכי ישראלילילי

לפני מספר חודשים התארחתי בפודקאסט של ריטה גולדשטיין ונדב בורנשטיין, לדבר על מרקים כתומים, ובמהלך השיחה שמנו לב שזה מרק מאוד ישראלי, כלומר, רק בארץ מתייחסים למרק עם כל מיני ירקות כתומים בתור מרק כתום.

>> לפרק המלא בפודקאסט פה גדול

יש מרקים כתומים במדינות אחרות כמובן (הטכניקה במהותה מגיעה מהמטבח הצרפתי), אבל הם יהיו קרויים על שם הירק העיקרי שבהם, ולאו דווקא על שם הצבע של המרק.

מרק כתום

אפשר להכין חמישה ימים מראש. צילום: עז תלם

עוד אלמנט ישראלי במרק הזה הוא שכל אחד עושה מה שבא לו וכל עוד המרק בעל צבע כתום הוא יתאים לכותרת.

אני שמתי כאן רק ירקות כתומים, שמן זית, מלח ומעט אורגנו, ואפשר לעשות אותו בהשראה אסייאתית עם ממרח/אבקת קארי וקרם קוקוס, להוסיף תפוחי אדמה, ג'ינג'ר, שום, בצל, שורשי פטרוזיליה וכוסברה, ערמונים, קשיו ועוד ועוד.

באותו פודקאסט הבטחתי לשתף בגרסה שלי למרק שבא אני אופה את הירקות במקום לבשל אותם, והבטחות צריך לקיים 😊

מרק כתום

כל המרכיבים למרק. צילום: עז תלם

למה בתנור?

במתכון שיבוא מיד הסברתי איך להכין את המרק בשיטה הרגילה שבה מרתיחים את הירקות בסיר, אבל מה שיותר מעניין אותי שתנסו זה את הגרסה האפוייה.

כשצולים את הירקות בתנור הם מזהיבים, מתקרמלים ומקבלים ניחוח עשיר, שממש מוסיף עוד עומק ועוד עניין למנה.

ההכנה זהה להכנה של אנטיפסטי, כלומר חותכים, מצפים בשמן זית ושולחים לתנור עד שרך.

זה כבר טעים מאוד ותצטרכו להתאפק שלא לאכול את הכתומים כמו שהם.

מרק כתום

אופים עד שהירקות מזהיבים. צילום: עז תלם

מכאן הם עוברים לבלנדר

ושם אני מוסיף אליהם מים רותחים וטוחן עד שמתקבל מרקם חלק. חשוב מאוד לטחון את המרק בבלנדר משהו כמו דקה כדי להשיג תוצאה חלקה במיוחד.

אני משתמש בבלנדר יפיפה של סמג, שהוא מאוד חזק, אלגנטי ומתאים לטחינה של נוזלים חמים (כמו היום) וגם לטחינה של קרח ופירות קפואים.

ארגנתי לכם יחד עם החברים בסמג קוד קופון שמקנה 25% הנחה על בלנדר כמו שלי ועוד מוצרי בוטיק שווים של המותג האיטלקי וגם משלוח חינם =] מקלידים את הקוד oz25 במקום המתאים באתר שלהם כדי להפעיל את ההנחה: סמג – מוצרי יוקרה למטבח.

מרק כתום

חלק תוך דקה =] צילום: עז תלם

מרק כתום

מערבולת. צילום: עז תלם

דגש חשוב

שימו לב שבהכנה של מרק מירקות אפויים חשוב לטחון את הירקות בעודם חמים, ואל הבלנדר להוסיף מים רותחים בהדרגה. בהתחלה תצא לכם מחית סמיכה וזה בסדר, אני רוצה שתשימו לב למרקם ותוסיפו את המים לאט לאט עד שתגיעו למרקם שאתם אוהבים.

מומלץ מאוד במהלך הטחינה להוסיף עוד שמן זית שיעזור לתת מרקם חלק במיוחד.

מרק כתום

שקדי מרק. צילום: עז תלם

עם מה מגישים?

בהגשה הוספתי שקדי מרק אמיתיים – שקדים טבעיים שהשריתי במים למשך הלילה (כמו שעושים כשמכינים חלב שקדים, אבל זה כבר כתבה אחרת), ואז פרסתי דק. השקדים הטבעיים הוסיפו אחלה פריכות שהלכה מעולה עם הטעם האגוזי של הכתומים השונים.

יכולים להגיש עם אגוזים/זרעים קלויים אחרים כמו זרעי דלעת או גרעיני חמנייה, וכמובן קרוטונים גם מוזמנים להצטרף.

מרק כתום

הכי טעים עם ירקות אפויים. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • ניתן לטחון את המרק בעזרת בלנדר ידני, הוראות מסודרות במתכון.
  • מוזמנים להוסיף 2-3 פרוסות ג'ינג'ר טרי במהלך טחינת המרק בבלנדר.
  • אפשר לשים חמאה או שמן קוקוס במקום שמן זית במהלך הטחינה.
  • בשלב הטחינה אפשר להוסיף כוס שמנת מתוקה או קרם קוקוס.
  • אם אין לכם אחד מארבעת הירקות ששמתי, מוסיפים עוד מירק אח, למשל שמים 2 בטטות במקום הגזר או הדלעת. סה"כ צריכים בין 1.5-2 ק"ג ירק בשביל המתכון.
  • יכולים להוסיף שום קונפי למרק בשלב הטחינה, אפשר לזרוק פנימה גם חופן אגוזי קשיו מושרים למשך הלילה או ערמונים.
  • אפשר להוסיף כף גדושה ממרח קארי אדום בשביל טעם קצת יותר פיקנטי.
  • יכולים לקשט באיזה עשב תיבול טרי שבא לכם: בצל ירוק, פטרוזיליה, כוסברה ואפילו שמיר.
מרק כתום

פשוט ונהדר. צילום: עז תלם

מתכון מרק כתום חלק מושלם עם שקדי מרק אמיתיים

5 מנות, טבעוני + ללא גלוטן, 15 דקות עבודה, 45 דקות זמן כולל

מצרכים:

למרק:

1 בטטה בגודל בינוני/גדול, קלופה
2-3 גזרים, קלופים
1 דלורית קטנה (600-800 גרם), קלופה
חתיכה קטנה (700-600 גרם) דלעת, קלופה
1-4 כפות שמן זית
כפית אורגנו מיובש (רשות)
3-5 כוסות מים (רותחים אם אופים את הירקות, מהברז אם מבשלים)
כפית גדושה מלח גס + מלח דק לפי הטעם

לשקדי מרק (רשות):
חופן גדול שקדים טבעיים, לא קלופים

אופן הכנה:

לשקדי המרק:

  • שמים את השקדים בצנצנת זכוכית אליה כולם נכנסים. מוסיפים מים עד לכיסוי השקדים, סוגרים עם מכסה ומעבירים למקרר למשך הלילה או שלוש שעות לפחות.
  • מסננים ממי ההשרייה, שוטפים היטב ואז פורסים דק את השקדים.

למרק:

  • חותכים גס את כל הירקות (גזר, בטטה, דלעת, דלורית).

הכנה בתנור (מומלץ):

  • מחממים תנור ל-200 מעלות (חום עליון תחתון רגיל, לא טורבו).
  • מעבירים לתבנית עם נייר אפייה את הירקות החתוכים גס.
  • מוסיפים את שמן הזית, המלח והאורגנו המיובש (אם משתמשים) ומערבבים כדי שכל הירקות יקבלו ציפוי עדין של שמן.
  • מכניסים לתנור ואופים 35-50 דקות או עד שהירקות התרככו ומזהיבים מעט (בודקים עם מסלג שהחלק שחתוך הכי גדול נאפה והתרכך).
  • מעבירים את הירקות לקערת בלנדר שולחני (אם לא כולם נכנסים בבת אחת מכינים שתי נגלות).
  • מוסיפים 2-3 כוסות מים רותחים וטוחנים היטב – 2 דקות בערך – עד למרקם חלק מאוד.
  • בשלב הטחינה מומלץ להוסיף עוד 2-3 כפות שמן זית שיעזרו למרק לצאת קטיפתי במיוחד.
  • בודקים את המרקם של המרק – אם הוא סמיך מדי מוסיפים עוד מים רותחים וממשיכים לטחון.
  • ניתן גם לטחון את המרק עם בלנדר ידני – שמים את הירקות האפויים החמים בסיר ואז מוסיפים אליהם מים רותחים וטוחנים (עוד פירוט בהוראות למרק מבושל).

הכנה בסיר:

  • שמים בסיר את הירקות החתוכים גס.
  • מכסים במים מהברז בדיוק עד גובה הירקות ולא יותר. מוסיפים את המלח הגס והאורגנו המיובש (אם משתמשים).
  • מביאים לרתיחה מעל להבה גבוהה, מכסים את הסיר על להבה בינונית-גבוהה 25-40 דקות, עד שכל הירקות התרככו לחלוטין (בודקים עם מזלג האם הירק שחתוך הכי גדול רך).
  • מוסיפים את שמן הזית לסיר וטוחנים בעזרת בלנדר ידני לקבלת מרקם חלק.
  • אם המרקם מרגיש סמיך מדי, מוסיפים עוד מים רותחים.
  • שימו לב: חשוב להקדיש לטחינה עוד 2-3 דקות יותר מבדרך כלל, זה מבטיח מרק חלק במיוחד. ככל שתשימו יותר שמן, כך המרקם הסופי של המרק יהיה יותר חלק וקטיפתי.
  • ניתן גם לטחון בבלנדר שולחני: שמים בהתחלה רק את הירקות בבלנדר, מוסיפים בהדרגה ממי הבישול של המרק וטוחנים עד שמגיעים למרקם שאוהבים.

לא משנה איך הכנתם:

  • טועמים ומתבלים במלח לפי הטעם, מגישים עם שקדי המרק.
  • המרק נשמר בקירור 4-5 ימים.

רוצים לקבל עדכונים במתכונים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני מרקים:
מרק כרובית חלק מושלם
עגבניות ואורז בסמטי
קובה סלק
עדשים וארטישוק ירושלמי

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

47 תגובות

  1. נראה מעולה. איך פורסים שקדים?

  2. האם ניתן להכין מלקט כתומים קפוא של סנפרוסט

  3. תודה על המתכון. נראה מושלם.
    מה ההבדל בין לקרמל את הירקות בתנור לבין לקרמל אותם על ידי טיגון בסיר לפני הוספת המים?

    • בשמחה =] שלא צריך לעמוד ליד הסיר ולבחוש. בסיר גם יותר קשה להזהיב כמות גדולה של ירקות אלא אם צורבים בכל פעם נגלה קטנה.
      בקיצור זה הרבה פחות עבודה והתוצאה מעולה =]

  4. הי עז,

    תודה כל המתכון היפה הזה — מתכוונת לנסות בקרוב.
    אפשרות הדילוג על הסיר מאוד משמחת!
    שאלה: האם גם מירקות שנאפו בקליפתם (בלי שמן) ייצא מרק טעים?

  5. מדהים ! האם כדאי לקלות את השקדים? ולמה צריך להשרות ללילה?

    • ההשרייה הופכת את השקדים לפריכים יותר עם טעם אגוזי עדין.
      ניתן לקלות או להשרות לבחירתך

  6. תודה על עוד מתכון נהדר ממך. אין תנור. מקרמל את הגזר והבטטה על הגז בסיר שלא נדבק בו על אש נמוכה כמו צלי במשך שעה ארוכה. רק אחר כך מוסיף את הדלעת. הכל באותו הסיר עם בלנדר מוט חזק. מרק מעולה. תודה.

  7. תודה על המתכון! האם אפשר להוסיף למרק אפונה יבשה? אם כן איך ומתי?

    • היי
      בשמחה!
      עדיף עדשים כתומות
      מבשלים חצי כוס עדשים ב1 כוס מים עד שהעדשים רכות בסיר קטן עם מכסה, ואז זה מוסיפים לירקות הכתומים האפויים
      לטוחנים

  8. תודה רבה על המתכון,
    יש לי בעיה עם הגז ועד שיגיע טכנאי אין לי כיריים, והיום שכחתי והכנתי סיר גדול עם ירקות למרק כתום ופתאום קלטתי שאין לי דרך לבשל….
    ואז נזכרתי במתכון הזה, הכנסתי את הירקות לתנור והכנתי מהם מרק מצוין, אז שוב תודה!

  9. טימין במקום אורגנו , מתאים ?

  10. שלום עוז, מבקשת את העדכונים לאימייל שלי.
    תודה חנה

  11. הי, שמתי לב בכמה מהמתכונים שלך שאתה כותב חום עליון תחתון ולא טורבו, מדוע? תודה

    • היי מיכל
      אכן כך
      אני כמעט לא משתמש במצב טורבו כי במצב זה מופעל מאוורר בתנור שמפזר את החום יותר ביעילות. אפקטיבית, זה כמו להעלות את הטמפרטורה ב10-15 מעלות, כלומר דברים יקרו מהר יותר ויש יותר סיכון לייבש

  12. ליאת טפיירו

    היי עוז 🙂 אנמ ממש נהנית מכל מתכון ומתכון שלך! תודה רבה!
    רציתי לשאול – המרק יצא לי מתוק מדי (כנראה שהיו לי אחלה גזרים). איך אני יכולה לאזן את המתיקות?

  13. הי עז. האם אפשר לטחון גם במג'ימיקס? או איך טוחנים בבלנדר ידני בלי שזה ישפריץ לכל עבר?

  14. כל מתכון שאתה מגיש פשוט מושלם
    תמיד טוויסט שלכאורה לא ברור
    אבל התוצאות תמיד טעימות
    דוגמא נוספת היא מרק הפטריות
    תודה

  15. היי
    המתכון נראה מעולה(:
    ואיזה כיף לחוש בתשוקה לך מבין השורות!
    אשמח לדעת אם לדעתך עדשים כתומות ישתלבו טוב במתכון הזה ואם כן – איזו כמות היית ממליץ להוסיף?
    תודה רבה!!

    • היי
      שמח שאהבת!
      בהחלט
      פשוט להוסיף 1/2 כוס עדשים כתומות שטופות היטב בתחילת הבישול =]

  16. מרק מעולה 🙂 לזרוק פנימה 2 עגבניות חתוכות לרבעים, משדרג בטרוף!

  17. תודה, עז.

    יצא נפלא!
    כבר הולכת להכין שוב.

  18. יצא טעים נורא, תודה רבה!

  19. היי,
    כבר תקופה אני שמה עין על המתכון הזה, הוא נראה מופלא.
    נראה לך אפשרי להוסיף קצת בצל ושום לירקות באפייה?
    תודה 🙂

  20. השתתפתי בסדנא האחרונה

    תודה עז על מתכון נהדר וסדנה מחכימה.
    טעמם של הירקות האפויים מצויין.
    האורגנו עושה פלאים…
    בריא ומאד טעים.

  21. שלום אשמח להבין למה חייבים לטחון כשזה חם את הירקות האפויים ועם מים רותחים לעומת ירקות שבושלו בסיר
    תודה
    מתכון נראה שווה תכף הולכת להכין

    • היי
      חשוב לטחון כשהכל חם כי סיבי הירקות רכים יותר כשהם חמים ומתמוססים טוב יותר, כלומר אם תטחני כשהכל קר יהיו לך מלא גושים
      זה מקביל לבישול הירקות במים ואז טחינה שלהם

  22. הוספתי גם דלעת ערמונים יצא מדהים. תודה על המתכונים המעולים.

  23. הי עז
    מתכון נראה מעולה אני רצה לנסות
    רציתי לשאול אם אני מוסיפה ערמונים אפשר ישר מהשקית או שצריך לקלות קודם ?

    תודה
    טל

    • ערמונים שנמכרים בשקיות של 100 גרם הם קלויים ואין צורך לקלות אותם קודם לכן,
      בהצלחה 🙂

  24. וואו זה יוצא מדהים! אני לא ככ אוהבת אוכל מבושל באופן כללי והמרק הזה ממש עשה לי חשק. תודה

השאר תגובה ל- חנה בטל תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial

הירשמו לעדכונים במייל








    Print Friendly, PDF & Email
    שתפו: