כרובית שלמה בתנור

7 בפברואר 2018

יש מעט מאוד מתכונים שאפשר לומר שהם חובה בכל בית, אבל זה לחלוטין אחד מהם: כרובית אפויה בשלמותה. כבר שנים שזוהי שיטת ההכנה המועדפת בהרבה בתים עבור מלכת הירקות: מוגשת במלוא תפארתה, זהובה ופריכה מבחוץ ורכה מבפנים. מעדן מלכים שמכינים בקלי קלות, כזה שמצליח לרגש לא משנה כמה פעמים מכינים אותו.

זהו אחד המתכונים שידעתי שחייבים להיות בספר הכרובית שלי (עמוד 64). לפני שבועיים ציינתי שנה לסיום פרויקט מימון ההמונים בזכותו יצא לאור, והכרובית נמצאת עכשיו בשיא העונה (את הכרובית היפה בסרטון קניתי בסופר!). אז אחרי הצלחת המתכון שלי לבטטות הכי טעימות בעולם (יותר מרבע מיליון צפיות לסרטון בפייסבוק!) החלטתי להקדיש גם לכרובית סרטון וידאו משלה.

כרובית בתחילת האידוי

שמים כרובית שטופה היטב בסיר עם מים בגובה 3-4 ס"מ. צילום אסף אמברם סטיילינג נעה קנריק

מנה זו נחשבת כאחת ממנות הדגל של אייל שני. הוא מספר שטעם כרובית צלויה שלמה אצל שותפו לעסקים הבמאי שחר סגל, ראה את הגאונות שבדרך ההכנה הזו, והפיץ אותה הלאה במסעדותיו ובכתביו.

עם כמה שהמנה הזו יפה ומרשימה, ככה היא קלה להכנה, סלחנית ולגמרי זורמת אתכם.

כרובית מאודה

כרובית מאודה – ככה היא נראית אחרי 13 דקות אידוי. צילום: אסף אמברם

קודם מאדים, אחר כך אופים

הכרובית עוברת כאן בישול כפול. הראשון מתבצע בעזרת מים או אדים ומטרתו לרכך את כל הירק, והשני בתנור לוהט, שהתחמם בזמן הבישול הראשון, והוא אחראי לצבע המושך ולמרקם הייחודי של הכרובית הזו. אם הייתם מכניסים את הכרובית במצבה הגולמי לתנור היא אולי הייתה משחימה מבחוץ אבל מרכזה היה נותר קשה.

למרות שבהחלט אפשר להרתיח את הכרובית, אני מעדיף לאדות אותה בשיטת העץ. זו טכניקה שפיתחתי במקור עבור ברוקולי, בה כמות קטנה יחסית של מים מצליחה לרכך את המבנה הסיבי של הכרובית ביעילות במהירות. את השם השיטה קיבלה כי צריך לחתוך את הבסיס של הכרובית כך שתעמוד זקוף, כמו עץ, ותיכנס לסיר שנסגר היטב.

כרובית מאודה

חשוב לתת לה להתקרר ולהסתנן מעט לפני שאופים. צילום: אסף אמברם, סטיילינג נעה קנריק

אני אוהב לאדות 11-13 דקות (הכרובית ממשיכה להתרכך בתנור) , אבל לא יקרה כלום אם תאדו 3-4 דקות יותר. הסיבה שבחרתי ללכת בדרך האדים היא שהאדים מבשלים מהר, דורשים פחות מים, ויש פחות מגע של תפרחות עם הנוזלים, אז פחות חומרים מזינים ממנה דולפים למים מסביב.

כרובית רגע לפני התנור

כרובית רגע לפני התנור צילום: אסף אמברם, דוגמנית ידיים נעה קנריק

אוכלים הכל
כדאי להשאיר כמה שיותר מהעלים והגבעולים שעוטפים את הכרובית. הם יוצאים פריכים במיוחד מהתנור, ובשיטת הכנה זו גם גזע הכרובית יוצא נימוח וכיפי, ככה שזו לחלוטין אחת הדרכים הטובות ביותר ליהנות מכל חלקי הכרובית.

לפני שאתם שואלים
בתקופה זו של השנה הכרוביות, כשקריר יחסית, הכרוביות שמוצאים בשווקים יחסית נקיות ממזיקים וסוגי זחלים. בתקופות יותר חמות בשנה עדיף להכין תפרחות מאודות שניקיתם בצורה יסודית.

כרובית אפויה מתוך ספר הכרובית

כרובית אפויה מתוך ספר הכרובית צילום אסף אמברם סטיילינג נעה קנריק

ואם כבר כרובית
ארגנתי לכם, קוראי הבלוג, מבצע מיוחד על הספר שלי! במקום 135 ש"ח, 95 ש"ח לספר (ואם תרצו הקדשה ממני, בשמחה 😉 ) כולל משלוח עד הבית!
כל הפרטים בעמוד המכירה של ספר הכרובית.

מתכון לכרובית בתנור אפויה בשלמותה

3-4 מנות, פרווה/טבעוני, 10 דקות עבודה, 60 דקות זמן כולל, ללא גלוטן, פליאו

מצרכים:

1 כרובית בגודל בינוני
3-4 כפות שמן זית
קורט נדיב מלח
פלפל שחור גרוס

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל-210 מעלות (עליון תחתון או טורבו, מה שמעדיפים).

אידוי הכרובית:

  • חותכים את בסיס הכרובית כך שתעמוד יציב על קרש ותתאים לסיר בגודל בינוני (המכסה צריך להיסגר היטב).
  • מוסיפים מים לגובה 3-4 ס"מ (לאידוי הכרובית).
  • ממקמים את הסיר מעל להבה גבוהה ומביאים לרתיחה.
  • סוגרים את מכסה הסיר ומבשלים מעל להבה בינונית-גבוהה במשך 11-13 דקות, עד שהתפרחות רכות והכרובית כבר לא לבנה ובוהקת בצבעה (בשלב זה הכרובית מתבשלת בזכות האדים שבסיר).
  • מוציאים מהסיר ונותנים לכרובית להתקרר במשך 10 דקות.

צליית הכרובית:

  • מעבירים את הכרובית לתבנית עם נייר אפייה. יוצקים מעליה את שמן הזית ובעזרת הידיים מעסים את הכרובית כך שהשמן ילטף את כל התפרחות. מתבלים במלח ופלפל שחור.
  • מעבירים לתנור וצולים במשך 20-35 דקות, עד שהכרובית משחימה ותפרחותיה פריכות. אם רואים שהכרובית לא משחימה באופן האחיד, אפשר לסובב את התבנית לאחר מחצית מזמן האפייה.
  • מוציאים מהתנור ומגישים מיד, ביחד עם טחינה, צ'ימיצ'ורי, או ככה בפני עצמה. נשמרת במקרר שלושה ימים (אבל אין מצב שלא תתחסל אחרי 24 שעות גגגג =]).

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה

לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט 

לעוד מתכוני סלטים מצוינים:

סלטה משוויה עם פלפלים קלויים
סלט חצילים משובח
סלט כרוב מושלם
סלט טאבולה של אלופים

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

65 תגובות

  1. האם ייתכן ותהיה סדנאת קובה גם במרכז?

  2. עז, הכרונית ניראית סוף הדרך, ננסה.
    לגבי סדנת הרובה, מה עם כשרות?

  3. נשמח לסדנת ירקות חורף בגוש דן.

  4. היי עז! לומדת ממך מהר, ממש טירונית אז שאלה אולי טיפשית, אך לאחר שמרתיחים את המים, לסגור את הלהבה? ולתת לאדים לעשות את שלהם?

    • היי דניאל =]
      תודה על השאלה החשובה 🙂
      מביאים לרתיחה ואז סוגרים את המכסה ומבשלים מעל להבה בינונית גבוהה במשך הזמן המפורט
      חידדתי את המתכון עכשיו לשם ההבהרה

  5. נראה טוב..מה עם הפלפל שחור והמלח?

  6. מדהים ! תודה רב עוז

  7. יש לך רעיון לעוד מטבלים מתאימים חוץ מטחינה?

    • היי מיקה 🙂
      כל רוטב שהוא קצת חמצמץ מתאים לכרובית:
      מתכונים שיש בבלוג: צ'ימיצ'ורי, רוטב רומסקו, פסטו, סחוג
      אין בבלוג ואת יכולה להכין/לקנות: אריסה, עמבה
      בהצלחה!

  8. יצא פגז! תודה רבה. סוף סוף אפשר לאכול כרובית

  9. קיבלתי לא מזמן את ספר הכרובית שלך ואני מתענגת על המתכונים, הרעיונות, הצילומים הנהדרים…ועל התוספת המתחשבת הקטנה, בכל מתכון, שמסבירה איך לטבען אותו.בחיי שזה עושה לי את זה…ברור שבגלל שאני טבעונית אבל ההתחשבות הזו….מורידה את הכובע….המון תודה

  10. מה לעשות אם הכרובית יותר גבוהה מהסיר? לקפד ראשה? 🙁
    ניסיתי פתרון אלטרנטיבי, אבל הסיר עדיין לא היה סגור לגמרי, אז היא לא יצאה אפויה מספיק.

    • היי נעם 🙂
      אתה יכול:
      1. לאלתר מכסה עם נייר אפייה / רדיד אלומיניום
      2. לקפד תחתיתה
      3. למצוא סיר גדול יותר
      4. לאדות בקערת זכוכית גדולה שמכוסה בצלחת במיקרוגל
      5. להשתמש בנייא אלוניום כדי לאטום את מה שמפתוח עם המכסה הרגיל של הסיר

      בהצלחה!

  11. תענוג כיף של מתכון

  12. איך אתה נפטר מכל התולעים ? תודה.

    • היי אורין
      עכשיו (בקיץ) הדרך היחידה להיפטר מהתולעים היא לפרק את הכרובית לתפרחות ולהשרות אותן במים עם חומץ ולימון

  13. הי עז, כמה לדעתך זה יהרוס אם אכין כמה שעות מראש? לא רואה את עצמי מתפנה לזה ברגע האמת עם כל שאר טרדות האירוח…

    • היי נועה
      אין בעייה להכין 5-6 שעות מראש לשמור בקירור ולחמם לפני הגשה (רק בהצלחה לא לטעום :D)

  14. האם ניתן לאדות את הכרובית ולהכניס לתנור רק שעה שעתיים לאחר מכן

  15. היי עוז
    האם אידוי זה לא באמצעות אדים? אני חושבת שאתה מבשל את הכרובית. באידוי אין בכלל מגע של מים..

    • היי יוכי
      החלק התחתון של הכרובית שנוגע מים אכן מתבשל, אבל שאר הכרובית שמעל פני המים מתרכך בעזרת האדים.

  16. היי
    יצא מאוד טעים. תודה!
    איך שומרים את הכרובית אח"כ?
    ואיך מחממים ?

    • היי ענתי
      בשמחה תמיד =]
      שמח שאהבת!
      שומרים בקירור ומחממים שוב בתנור או בטוסטר אובן

  17. לא יודעת איך אף פעם לא שמעתי על המתכון המדהים הזה. ניסיתי בשבת וכולם טרפו הכל.
    תודה ??

  18. הי עז, קניתי את הספר רק לפני כמה ימים – מהמם!
    שאלות לגבי שטיפת כרובית שלמה:
    1. משנה אם מים קרים או חמים/רותחים?
    2. משנה בערך כמה מים וכמה חומץ ומיץ לימון?
    3. כמה זמן כדאי להשרות?
    תודה רבה 🙂

    • היי מיכל
      תתחדשי ותהני!
      מים קרים עדיף
      על ליטר מים בערך כף חומץ
      להשרות 10 דקות בערך
      בהצלחה!

  19. תודה רבה על התשובה, יצא מצויין! אכלנו עם טחינה ירוקה ביתית.
    מודה שלמרות שאני מאוד אוהבת כרובית, ב-12 שנות בישול זו פעם ראשונה שממש העזתי והכנתי כרובית. עד עכשיו נמנעתי מזה כי תמיד העצות שקבלתי לגבי אופן ההכנה היו חלקיות או מעורפלות. ההנחיות הברורות שכתבת בבלוג ובספר הן בדיוק מה שהיה חסר לי כדי לשבור את המחסום הראשוני וכשראיתי אותן הבנתי שאין איפה לטעות ?
    אנחנו הולכים לאמץ את הכרובית כירק קבוע בבית ולנסות עוד הרבה הרבה מתכונים מהספר. אגב זה ממש כייף שהרוב הגדול של המתכונים הם טבעונים או שכתוב איך להכין אותם בפורמט טבעוני. אחלה ספר ?

    • היי מיכל תודה רבה על המילים מחממות הלב! =]
      ממש ממש שמח לשמוע שאימצתם את הכרובית לביתכם בזכותי ומקווה שתמשיכו להינות ולרקוח ממנה מטעמים!

  20. הי ערב טוב. כרובית בתנור..והנייר אפיה משחים אך הכרובית עדייןן לבנה ..הנמכתי ל200 מעלות טמפ. חש לך רעיון? וכמובן תודה על כל ההסברים והמתכוניםםם הנפלאים.

  21. היי עוז,

    קודם כל תודה ענקית על ההסברים המפורטים באתר. אני נהנית מאוד!

    יכול להיות שאתה מתייחס לזה במקומות אחרים באתר אבל רציתי לשאול בקשר לכרובית. אני מקבלת כרובית אורגנית בהזמנה ומדי פעם היא מגיעה עם חרקים קטנים. האם בסדר לשטוף את הכרובית או להרתיח אותה קודם לפני ששמים בתנור?

    • היי לורה
      שמח לשמוע! תודה על המילים החמות
      מומלץ תמיד לשטוף את הכרובית לפני השימוש

  22. הי חזרתי לדווחח יצא מעולה. פעם הבאה אחצה אותה שגם בפנים ישחיםםםם אחלה שיטה קלה וטעימה. הנערה והבעל טרפו הכללל…לא נשאר לאחות…תודה.

  23. הכנתי והתאהבתי במתכון.
    נראה מרשים וטעים בטירוף.

  24. הי עוז

    את הכורבית לאפות בתוכנית אפייה רגילה או גריל?

  25. אם אני משתמשת בשמן רגיל ולא זית, איך ניתן לשדרג?

    • היי פולינה
      ממליץ שתשתמשי בשמן זית למתכון הזה לשמן רגיל טעם לוואי שלא מחמיא לכרובית
      מבחינת שדרוגים אפשר להוסיף עשבי תיבול כמו אורגנו ותבלינים כמו שבבי צילי

  26. אפשר להכין עם כרובית קפואה משקית?

  27. אורלי חימוביץ

    מתכון מעולה – קל, פשוט והתוצאה טעימה ונפלאה.
    תודה רבה על עוד מתכון מצוין.

  28. מתכוונת לאמץ את הציפוי והתיבול מפרחי הכרובית לכרובית השלמה.
    חייב להיות טוב לא?

  29. תודה רבה על 2 מתכונים שאימצתי לשבת הזו 🙂 הכרובית כמובן ,ותבשיל הקדרה עם ירקות השורש והבשר כמובן ,פשוט טעים ומהמם לפי הריח חח ,כי עדיין לא טעמתי ,אבל הריחות מבשרים טובות ,אז תודה רבה ושבת שלום:)

  30. הילה לוי ארזי

    אין אין עלייך!

  31. יעבוד גם עם כרובית אלמוגים?

  32. היי ותודה על המתכון!
    שאלה.. האם אפשר להפחית את כמות השמן זית או לא לשים בכלל מטעמי דיאטה?
    מה ניתן לעשות כדי שייצא סבבה גם בלי הרבה שמן?

  33. היי עוז, ריככתי את הכרובית אך אני רוצה רק מחר לשים אותה שלמה בתנור. האם הטעם לא יתקלקל ? ואם אפשרי היכן לשמור אותה עד מחר ? תןדה ןשבת מבורכת

  34. הצעת ייעול:
    לפני האפייה להוסיף אבקת שום בנדיבות ולאחר הרפיה ליצוק הרבה טחינה גולמית

    מעדן !!

השאר תגובה ל- רונית בטל תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial

הירשמו לעדכונים במייל








    Print Friendly, PDF & Email
    שתפו: