תבשיל בורגול וירקות ירוקים

8 בינואר 2019
תבשיל בורגול

תבשיל בורגול עם אפונה וקישואים. צילום: עז תלם

תבשיל בורגול הוא בשבילי פתרון מהיר, יעיל, בריא וטעים לכל פעם שרוצים קצת לשבור שגרה ולהכין משהו כיפי בבית. זו מנה שלוקח חצי שעה גג לתקתק, והיא נהדרת בתור ארוחה למשרד, מושלמת להכנה מראש וטעימה בשלל טמפרטורות.

בתקופה האחרונה אני מוצא את עצמי מכין תבשילים כאלו, או דומים להם, בכל פעם שצריך לארגן משהו מזין ומהיר. המתכון כאן מאוד גמיש ויכול לזרום עם כל העדפה ובחירה קולינרית שלכם.

תבשיל בורגול

מעולה בתור מנה לעבודה. צילום: עז תלם

זה גס!
בורגול הם גרגרי חיטה שבושלו שלמים, יובשו ואז נגרסו לכל מיני גדלים. ישנם שלושה גדלים עיקריים: קטן (שמשמש לסלט טאבולה) בינוני (מעולה במרקים) ובורגול גס שיככב במתכון שלנו היום. תהליך הבישול המקדים עושה לנו חיים קלים מאוד במטבח, כי בזכותו כל סוגי הבורגול מתרככים מהר.

מימין: בורגול גס, בינוני ודק. קונים בחנויות תבלינים או בסופר הקרוב לביתכם. צילום: אסף אמברם

תבשיל בורגול

מרכיבים מאוד פשוטים הופכים למנה טעימה ומשביעה. צילום: עז תלם

בתקופה האחרונה אני משתמש המון בבורגול גס – בסלטים, כתוספת לתבשילים שונים אבל גם בחמין (כן!). המרקם הלעיס שלו יחד עם הטעם האגוזי העדין הופכים אותו לשחקן חשוב בארסנל הבישול שלי.

חברים וחברות לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

מה שכיף בו זה קלות ההכנה: שמים בסיר כוס בורגול גס שטוף וכוס ורבע מים, מרתיחים, מכסים, מכבים את האש ותוך 15 דקות יש גרגרים אווריריים, עדינים וכיפיים שיכולים לספוג מגוון עצום של טעמים.

תבשיל בורגול

שוטפים את הבורגול ושמים בסיר. צילום: עז תלם

תבשיל בורגול

מכסים במים, מביאים לרתיחה, מכבים את האש ומכסים. צילום: עז תלם

זה באמת כזה פשוט ואין שום סיבה לא לשלב את הדגן הזה בשגרת האכילה שלכם.

במטבח הערבי משתמשים בבורגול גס כדי להכין שולבטו (או שולבטה, תלוי את מי שואלים) – ובו הבורגול מתבשל עם קישואים, עגבניות ופלפלים.

היום בחרתי להתמקד בירקות ירוקים – כרישה וקישוא נמצאים עכשיו בשיא העונה, וגם הם מתחברים מצוין אל הבורגול. אפונה תמיד יש לי במקפיא וביחד נוצרת מנה שמחה וכיפית =]

תבשיל בורגול

בורגול מוכן! צילום: עז תלם

וידוי אמיץ
במשך רוב חיי לא אהבתי קישואים.

פגשתי אותם רק במרקים שונים, והם היו רכים, חסרי אופי וזהות, והמרקם שלהם פשוט לא עשה לי חשק לאכול אותם. רק כשהתחלתי לבשל באופן מקצועי (ד"ש לשף שבי בכר) גיליתי שאפשר לאכול אותם מוקפצים בעדינות, ואז יש להם מרקם פריך, מרענן ומעניין.

קישואים

מלמטה: קישוא, זוקיני, קישוא, זוקיני, קישוא, זוקיני. צילום: עז תלם

בבישול קצר האופי של הקישואים נשמר ובאמת שאין שום סיבה להרתיח אותם 40 דקות.

ברוב הירקניות תמצאו לצד הקישוא הירוק בהיר את אחיו האיטלקי שנקרא זוקיני, שניהם זנים מאוד מאוד מאוד קרובים במשפחת הדלועיים. הזוקיני בעל קליפה בצבע ירוק כהה והמרקם שלו טיפה שונה, אבל בגדול, בכל מתכון עם קישוא אתם יכולים לשים זוקיני ולהפך.

אגב, למרות הדמיון למלפפון, הם דווקא יותר מקורבים גנטית לדלעת (שמגיעה מהענף השני של משפחת הדלועיים).

הם הגיעו לאירופה ולמזרח התיכון ביחד איתה, עם העגבניה ועם עוד גידולים מיבשת אמריקה. הקישוא המקורי, אגב, הוא הקרעה, עליו מברכים בסעודת ראש השנה (ועוד נפרגן לו בהמשך!).

תבשיל בורגול

מטגנים מעל להבה בינונית גבוהה בערך דקה לריכוך קל. צילום: עז תלם

מבחינת סדר פעולות
מעמידים על הכיריים את הסיר עם הבורגול, ובזמן שהוא מתבשל קוצצים את הירקות ומתחילים לטגן את הכרישה והשום. כשהם מתרככים טיפה מצרפים למסיבה את הקישואים ולבסוף את האפונה – אין צורך להפשיר אותה כי החום מהכיריים עושה זאת מאוד מהיר.

קצת כמו הקישוא – המטרה היא לבשל את האפונה כמה שפחות, שתישאר רעננה וכיפית.

פתוח לפרשנות
בכוונה השארתי את המתכון עצמו בסיסי כדי שתוכלו להוסיף שדרוגים משלכם. מה למשל?

פרוסות שקדים קלויים או אגוזי מלך קצוצים יכולים להוסיף פריכות.

תבשיל בורגול

מוסיפים את האפונה (אין צורך להפשיר). צילום: עז תלם

קוביות גבינת פטה יכולות להוסיף מליחות מגניבה.

מי שלא אוהב כרישה יכול לשים בצל קצוץ, אני אוהב כאן מאוד את הכרישה כי היא מוסיפה טעם מתקתק ועדין יותר מזה של הבצל.

אמיצים מבינכם יכולים להוסיף שמיר לתבשיל, הזה הוא מצוין פה.

ביחד עם הקישואים אפשר להוסיף שעועית ירוקה טרייה או מוקפאת קצוצה גס. עוד ירק ירוק שממש מתאים פה הוא ברוקולי חתוך לתפרחות קטנות, שגם יכול להצטרף יחד עם הקישואים (אין צורך בבישול מוקדם).

ביחד עם האפונה אפשר להוסיף עלי תרד או מנגולד קצוצים גס.

תבשיל בורגול

מוסיפים את הבורגול המבושל. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

    • מה אפשר לשים במקום הבורגול (ללא גלוטן)? אפשר לשים קינואה וגם אורז.
    • האם אפשר בורגול דק? לא מומלץ, מכיוון שהוא פחות מתאים מבחינת המרקם שלו.
    • אפשר להקפיא? את הבורגול המוכן לבדו ניתן להקפיא אבל את התבשיל לא.
תבשיל בורגול

ארוחה משביעה שטעימה חמה, קרה ופושרת. צילום: עז תלם

מתכון תבשיל בורגול וירקות

3-4 מנות, טבעוני, 15 דקות עבודה, 30 דקות זמן כולל

מצרכים:

לבורגול:
כוס בורגול גס
כוס ורבע מים
1/2 כפית מלח

לתבשיל:
2-3 כפות שמן זית
1 כרישה יפה בגודל בינוני קטן (כולל החלק הירוק), שטופה היטב
3-4 שיני שום, קלופות
3 קישואים/זוקיני בגודל בינוני-קטן
חופן (בערך 150 גרם) אפונה מוקפאת (אין צורך להפשיר)
מלח ופלפל שחור

להגשה:
חופן עלי נענע/פטרוזיליה/בצל ירוק/בזיליקום, קצוצים דק
רבעי לימון
2-3 כפות שמן זית

אופן הכנה:

לבורגול:

  • שמים את הבורגול, המלח והמים בסיר קטן.
  • מביאים לרתיחה, מכסים, סוגרים את האש ומשהים 15 דקות עד שהבורגול רך אבל לא לגמרי.

לתבשיל:

  • חותכים את הכרישה לאורך וקוצצים דק. פורסים את השום לפרוסות דקות. את הקישואים חותכים לקוביות בגודל בינוני-קטן (חוצים את הקישוא לאורך, ואז לרצועות עבות ואותן חותכים לקוביות)
  • מטגנים את הכרישה והשום שקצצתם בשמן זית בסיר רחב ושטוח 1-2 דקות מעל להבה גבוהה, תוך ערבוב, עד שהכרישה מתרככת מעט.
  • מוסיפים את הקישואים ומטגנים 2 דקות נוספות תוך כדי ערבוב (המטרה היא שהקישואים יתרככו מעט ויאבדו את הטעם הגולמי שלהם, אבל לא יהפכו לרכים לגמרי).
  • מוסיפים את האפונה ומטגנים דקה נוספת (שתשאר ירוקה ומתקתקה).
  • מוסיפים את הבורגול המוכן. מערבבים היטב, טועמים ומתבלים במלח ופלפל. אם הבורגול טיפה יבש לכם, ניתן להוסיף עוד 1/4 כוס מים ולבשל עד שהם נספגים.
  • מגישים ביחד עם עשבי התיבול הקצוצים (שכל אחד יערבב לעצמו למנה). מומלץ בהגשה לזלף מעל כל מנה מעט שמן זית ולהגיש עם רבע לימון – שכל אחד יוסיף מיץ לפי טעמו האישי.
  • נשמר בקירור 4-5 ימים, טעים חם, קר ופושר.
  • אפשר להגיש עם יוגורט או טחינה.

הכנתם? איך יצא? ספרו בתגובות או בעמוד הפייסבוק =]

לעוד מתכוני ירקות:
פאד קפאו צמחוני
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
'פסטה' גזר ברוטב אליו אוליו

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

35 תגובות

  1. איך אתה עושה חשק להיכנס למטבח.
    מהמם. ינוסה בהקדם.
    רעיון לתחליף נטול גלוטן לצליאקים במקום הבורגול?

    • היי אניה =]
      תודה רבה!
      אפשר להשתמש באורז עגול או בקינואה – תראי בחלק של 'לפני שאתם מבשלים' יש לינקים למתכונים רלוונטיים

      • תודה, זכרתי שאתה כותב בדכ המלצות לטבען או ללא גלוטן. הפעם פיספסתי רק בגלל התמונות היפות

  2. הי עוז. תודה על המתכון. אנא תקן בתחילת הכתבה
    מכבים את האש ולא מכסים את האש
    כפי שנרשם….

  3. עוז שלום
    בורגול הוא תוספת נהדרת
    אני אוהב להוסיף פולי סויה
    אלי

  4. נראה מצויין … ממש עושה חשק להכין

  5. תודה רבה! נראה לי מתאים אששששש לארוחת צהרים מחר.
    ולגבי קישואים – לאחותי יש מתכון למרק קישואים עם גבינת la vache qui ri המהוללת שיגרום לכל אחד להתאהב בירק הזה.

  6. רויטל אשכנזי

    איש יקר,
    זוהי אחת התוספות היותר טובות שמאמצת לנו למשפחה.
    את האפונה החלפתי בשעועית ירוקה חתוכה ויצא טעים לאללה!
    תודה רבה ושבת שלום!

  7. אירית אורן

    הו, סלט מצוין גם לרגע האחרון (בהנחה שיש בורגול גס, בצל ושום, מה שקל שיהיה). אתמול כבר קניתי בורגול גס ("אדונית התבלינים" פרדס חנה), והכנתי עכשיו עם הקפואים האלה: אפונה, שעועית, מאנצ'יס. לא התחשק לי לצאת לקטוף לימון, השתמשתי במיץ לימון שקונים בחנות… עוד מעט נראה איך יהיו התגובות, אבל לי הוא טעים ביותר!
    יש לי הרגשה שהוא ילך טוב גם עם חמוציות לא מומתקות, אבל אנסה בפעם הבאה.
    תודה רבה ושבת שלום.

    • היי אירית
      שמח ממש שאהבת! לגמרי צודקת, לטעמי החמוציות מושכות אותו יותר לכיוון של הסלט – אם מגישה פושר הן בהחלט תשדרגנה

  8. שלום לך עוז,
    מאוד מאוד אוהבת את המתכונים שלך. באמת תודה.
    אך יש לי שאלה: בתחילת ההסבר לבורגול עצמו (לא לירקות הנלווים) כתבת שהוא בריא. לי לא ברור מה בריא בבורגול. הוא עשוי מחיטה, שלמיטב ידיעתי, הערך הגליקמי שלה גבוה; החיטה הרבה פחות בריאה משיפון או כוסמין; ולא פעם אני נתקלת בתזונאים שממליצים להימנע מחיטה ככל שניתן (ללא קשר לגלוטן).
    אולי יש לבורגול ערך בריאותי כלשהו שלא ידוע לי?
    אנה

    • היי אנה
      שמח שאהבת!
      מעיון בערכים התזונתיים של הבורגול אפשר לראות שהוא מכיל סיבים תזונתיים, ויטמינים מקבוצה B, חלבון ומנגנז.
      הוא הבסיס לתזונה המזרח תיכונית כבר אלפי שנים.
      בהשוואה לתוספות כמו פסטה לבנה או פתיתים הוא חד משמעית יותר בריא.
      בהשוואה לשיפון או כוסמין אולי פחות.
      אם בוחרת להימנע מבוגרול מכל סיבה שהיא יכולה כמובן להשתמש בדגנים אחרים כמו שהצעתי לפני המתכון

  9. אביבית שמר

    אפשר לעשות את המתכון עם פריקה ? אם כן, אין ההכנה המוקדמת שלו ?

    • היי אביבית 🙂
      בהחלט אפשר, פריקי צריך לבשל כל:
      כוס וחצי מים על כל כוס פריקי, מביאים לרתיחה, מנמיכים, מכסים אז ומבשלים 20 דקות עד שהפריקי רך. אם נגיס לך מדי יכולה להוסיף עוד מים ולהמשיך לבשל עד שמגיעה למרקם שאוהבת.

  10. הכנתי לארוחת צהריים היום (עם בצל סגול במקום כרישה כי לא היתה בבית) ויצא שיגעון. חוסל גם על ידי הבנזוג האיטלקי (שעדיין שואל האם לגיטימי להוסיף פרמז׳ן על כל מנה שמונחת לפניו, בין אם איטלקית אסייתית או מזרח תיכונית). תודה על המתכון!

  11. נראה טעים מאוד, מתכוננת להכין!
    האם נראה לך שקוביות טופו קטנות יכולות להשתלב במתכון?

    • היי תמר
      אין סיבה שלו, יכולה לשים בהתחל ולבשל יחד עם הירקות או לטגן במחבת נפרדת ולהוסיף בסוף מעל כל מנה

  12. היי עוז
    שאלה
    מה אפשר לשים במקום הכרישה?
    תודה

  13. הי עוז,
    יצא מצויין עם שעועית ירוקה !!
    אפילו הילדים אכלו קישואים….
    תודה על עוד מתכון מצויין (:

  14. היי עוז, נראה נהדר!
    יש לי חבילת בורגול בינוני עזובה ועצובה בארון.. לא מוצא שום מתכון שמתאים לבינוני, הכל מותאם לגס או דק..
    אני יכול לעשות את זה או שולבטו גם עם בינוני?

    • היי חנוך
      בהחלט כן, פשוט תקצוץ דק יותר את הירקות שיתערבבו יפה
      בורגול בינוני משרים במים רותחים (כוס מים רותחים לכוס בורגול) 10 דקות בקערה מכוסה

  15. היי עז,
    נראה מעולה כרגיל.
    האם אפשר/מתאים להוסיף מש ואם כן, איך ובאיזה שלב אתה מציע?

    • היי אורנה =]
      בהחלט ניתן, מש צריך לבשל קודם (מרתיחים כוס מש שטוף 20 דקות בערך או עד שמבושל אבל לא מתפרק)
      אפשר פשוט להוסיף לתבשיל במקום חלק מהבורגול

  16. בהחלט מתכון שעושה חשק. גם בריא, גם מהיר ונראה שגם טעים. קניתי כבר מצרכים ואבשל בצהריים לי לאישה ולילדה

  17. מתכון מעולה! הכנתי עם בצל, קישואים, תרד, אפונה ושעועית ירוקה. הגשתי את המנה עם יוגורט מתובל בשום כתוש ובנענע יבשה ועם שקדים קלויים מעל, יצא מושלם! טעים, מנחם ובריא ✌

השאר תגובה ל- מיכל בטל תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל






Print Friendly, PDF & Email
שתפו: