קציצות עדשים טבעוניות הכי טעימות בעולם

6 באפריל 2021
קציצות עדשים

קציצות עדשים עסיסיו ובשרניות. צילום עז תלם

מבין כל סוגי הקטניות, עדשים הן לחלוטין האהובות עלי, מתבשלות מהר, זמינות ומזינות, כמעט אין מתכון שהן לא יכולות להשתלב בו. לכן בהחלט הגיע הזמן שאשתף אתכם במתכון שלי להכנת קציצות עדשים הכי טעימות שיש.

זו מנה שאני מלטש כבר שנים, ואפילו שהקונספט פשוט, הפעם הצלחתי להגיע איתן לרמה מאוד גבוהה מבחינת טעם, זמינות מרכיבים ומרקם.

היו לי ניסיונות שונים בעבר עם הכנת קציצות עדשים (בהרבה מקרים הן יכולות לצאת יבשות), ומה שעשיתי הפעם הוא שילוב של כמה טקטיקות, כולל השפעות עדתיות (בהמשך) שעוזרות ליצור תערובת נהדרת שמחזיקה יפה גם בטיגון וגם באפייה.

צפו: כל השלבים להכנת קציצות עדשים מושלמות

מעולות ביום העצמאות

הקציצות האלו הוא מעולות פשוט ככה, חמות מהמחבת, ואם תשימו אותן בפיתה עם תוספות בכלל זה יצא מעדן (הן מאוד מזכירות פלאפל אבל יותר רכות וטעימות גם קרות).

במילים אחרות: סגרתי לכם מתכון טבעוני שאפשר לחגוג איתו ביום העצמאות (מכינים את הקציצות מראש ונותנים להן חימום קצר על המנגל).

במתכון כאן באתי ליצור תערובת כמה שיותר דומה לקבב העיראקי, ושמתי כמה מרכיבים שיחזקו לה את הבשרניות:
1. רוטב סויה ופטריות – מקורות לאומאמי איכותי
2. אגוזי מלך – בשביל השומן והטעם
3. סלק – בשביל הצבע והמתקתקות (הולך מעולה עם האגוזים)
4. בצל מטוגן – כי הניחוח שלו מאוד בשרי מטבעו
5. בהרט/ראס אל חנות – תערובות תבלינים שנכנסות לקציצות ותבשילי בשר, וכשפוגשים אותן בתערובת עדשים הן עוזרות ליצור עניין דומה
6. וכמובן בעדשים עצמן יש שפע של חלבון

קציצות עדשים

נחטפות אחת אחת. צילום: עז תלם

יאללה לעבודה! מכינים קציצות עדשים

את המתכון של היום הכנתי עם מוצרי המותג הפרטי של רמי לוי (עדשים, תבלינים, אגוזים), יש להם מגוון עצום של מוצרים הכי איכותיים שיש, ואת כל המצרכים (כולל קמח העדשים, מוצר שבעבר היה שמור לחנויות טבע) מצאתי בסניף הקרוב לביתי.

דבר ראשון שאני עושה זה להשרות אגוזי מלך (שאהובים מאוד במטבח הגיאורגי). את האגוזים השריתי במים במשך חצי שעה, רק כדי שיתרככו מעט.

קציצות עדשים

כל המרכים לקציצות. צילום עז תלם

מבשלים עדשים

השתמשתי היום בעדשים ירוקות, וחשוב לציין שהמתכון עובד מצוין גם עם עדשים חומות, שחורות או מנומרות (עם הבדלים בצבע כמובן). פשוט שטפתי את העדשים ובישלתי בסיר עד שהתרככו אבל לא יותר מדי.

אני לא רוצה עדשים ספוגות במים אלא פשוט מבושלות ורכות כמעט לגמרי.

קציצות עדשים

כבר טעים =] צילום: עז תלם

ועכשיו לירקות

קודם כל, מטגנים בצל, שזו כבר דרך מעולה להתחיל כל מתכון. חשוב שהבצל יקבל צבע, אנחנו רוצים את הטעם של הקרמול הזה בקציצות שלנו. אחריו באו פטריות טריות, שעוזרות להוסיף עוד לחות לתערובת, ואחרון הצטרף הסלק – שנותן צבע משגע וגם לו מרקם בשרני למדי.

את תערובת הירקות בישלתי עד שהסלק התרכך, וחיזקתי עם ראס אל חנות/בהרט ורוטב סויה מהסיבות שהוסברו לעיל.

קציצות עדשים

רגע לפני הטחינה. צילום: עז תלם

יוצרים קציצות

ברגע שהעדשים מבושלות והסלק רך טוחנים את כל המרכיבים יחד לתערובת חלקה. בשלב הטחינה הצטרפו גם אגוזי המלך המושרים וחצי צרור פטרוזיליה בשביל הטעם (ההשראה היא קבב עיראקי וזה מרכיב חובה במקור).

מה מדביק את קציצות העדשים?

טוב ששאלתם! התשובה היא קמח עדשים, חומר גלם שאני משתמש בו יותר ויותר בשנים האחרונות, מעולה בכל סוגי הלביבות. מה שהוא נותן לנו זה חלבון גולמי לא מעובד, כזה שנקרש בבישול ומייצב לנו את התערובת, וגם פחמימות שסופחות את הנוזלים.

קציצות עדשים

כמו המבורגרים רק מעדשים. צילום: עז תלם

קציצות עדשים

הכי טעימות ישר מהמחבת. צילום: עז תלם

בקיצור, הוא מחליף לנו גם ביצה וגם פירורי לחם והוא עושה את זה בסטייל.

לא משנה אם אתם אופים או מטגנים (הוראות לשני המהלכים במתכון) חשוב להכין קציצת ניסיון כדי לבדוק ששמתם מספיק קמח עדשים.

את קציצות העדשים הכי כיף לאכול חמות מהמחבת, כשהן גם עדיין פריכות, אבל הן גם טעימות בימים שאחרי. מעולות בסנדוויצ'ים או בתוך מצות אם נשארו לכם מהחג.

לפני שאתם שואלים:

  • גרסה אפויה: מוסבר באופן ההכנה
  • טבעוני: זה כבר טבעוני
  • לא בא לכם סלק? אל תשימו סלק. במקרה כזה אפשר מספיק להוסיף לפטריות את הסויה והתבלינים, לבשל עד שהסויה מתאדה ואז זה מוכן לטחינה.
  • ללא גלוטן: משתמשים ברוטב סויה נטול גלוטן או משמיטים את רוטב הסויה.
  • בפסח: מכינים בלי רוטב סויה או עם רוטב סויה כשר לפסח
  • ואם אני רוצה עם ביצים? במקום קמח העדשים מוסיפים לתערובת 2-3 ביצים + 1/2 כוס פירורי לחם.
  • אם אין מעבד מזון, ניתן לקצוץ דק את אגוזי המלך ולערבב את כל המצרכים יחד בקערה, יוצאות קציצות במרקם גס יותר.
  • לא אוהבים בהרט/ראס אל חנות? תשמיטו
  • האם אפשר עשבי תיבול אחרים במקום/בנוסף לפטרוזיליה? כן, שימו מה שבא לכם (עירית, כוסברה, בצל ירוק, נענע, בזיליקום, הכל זורם).
קציצות עדשים

קציצות שגם הילדים יאהבו. צילום: עז תלם

מתכון לקציצות עדשים טבעוניות הכי טעימות בעולם

15-20 קציצות, טבעוני, כמעט נטול גלוטן, 30 דקות עבודה, שעה וחצי זמן כולל

מצרכים:

לעדשים:
1 כוס עדשים ירוקות, חומות, שחורות או מנומרות, שטופות היטב
1/2 2 כוסות מים
1/2 כפית מלח

לסלק ולפטריות:
2 בצלים בגודל בינוני, קלופים
1 סלסילה פטריות שמפיניון או פורטובלו
1 סלק בגודל בינוני, קלוף
3-4 כפות שמן זית
2 כפות רוטב סויה (לגרסה ללא גלוטן משתמשים ברוטב סויה ללא גלוטן או משמיטים)
כפית גדושה ראס אל חנות או בהרט
כפית גדושה מלח
1/2 כוס מים

מצרכים נוספים:
חופן גדול (בערך 100 גרם) אגוזי מלך או פקאן
1/2 צרור פטרוזיליה, שטופה היטב וקצוצה דק
3-6 כפות גדושות קמח עדשים או קמח חומוס
מלח דק, לפי הטעם (תתחילו בחצי כפית)
שמן זית, לטיגון רדוד (ניתן גם לאפות – וגם לאפייה צריך שמן זית, הוראות במתכון)

אופן הכנה:

לאגוזים:

  • שמים את האגוזים בקערה ומכסים במים (1-2 כוסות). משרים במשך חצי שעה לפחות (עד שעתיים). בתום ההשרייה מסננים.

לעדשים:

  • לסיר בגודל בינוני מכניסים את העדשים עם ½ 2 כוסות מים ומעט מלח ומביאים לרתיחה.
  • מכסים חלקית ומבשלים על להבה בינונית-נמוכה 20-25 דקות, עד שכל המים נספגו בעדשים והן רכות אך לא מתפרקות. אם נגמרו המים והעדשים לא רכות מספיק, מוסיפים עוד מעט מים, וממשיכים לבשל.
  • בסוף הבישול חשוב שלא יישארו מים בתחתית הסיר – אז אם נשארו נוזלים מבשלים לא כיסוי עד שהם מתאדים.
  • נותנים לעדשים להתקרר 10 דקות.

לסלק והפטריות:

  • במקביל לבישול העדשים, קוצצים את הבצל לקוביות קטנות. את הפטריות פורסים דק. את הסלק חותכים לקוביות קטנות או מגררים על צד גס של פומפייה.
  • במחבת רחבה שמים את שמן הזית והבצל הקצוץ. מטגנים מעל להבה גבוהה 7-10 דקות אגב ערבוב, עד שהבצל מתחיל להזהיב.
  • מוסיפים את הפטריות הפרוסות ומטגנים 4-5 דקות, עד שהפטריות מתרככות מעט.
  • מוסיפים את הסלק ומטגנים יחד עם הבצל והפטריות 2 דקות.
  • מוסיפים את רוטב הסויה, תערובת התבלינים (ראס אל חנות/בהרט) ומלח. מבשלים עד שרוטב הסויה מתאדה כמעט לגמרי.
  • מוסיפים את המים (1/2 כוס), סוגרים את המכסה ומביאים לרתיחה. מבשלים מעל להבה בינונית 10-15 דקות, עד שהסלק מתרכך כמעט לגמרי. אם רואים שהמחבת יבשה (כלומר – אין נוזלים בסיר) ניתן להסיר את המכסה ולהוסיף עוד מים.
  • כשהסלק מתרכך, מסירים את המכסה ומבשלים מעל להבה גבוהה, עד שהנוזלים מתאדים ויש רק ירקות במחבת, בלי שלוליות.
    נותנים לתערובת הסלק להתקרר 15 דקות.

יוצרים את תערובת הקציצות:

  • במעבד מזון שמים את העדשים המבושלות, תערובת הסלק והפטריות, האגוזים המושרים והמסוננים ואת הפטרוזיליה הקצוצה. טוחנים עד לקבלת לתערובת אחידה.
  • מעבירים את התערובת לקערה, טועמים ומוסיפים עוד מלח לפי הטעם.
  • מוסיפים לתערובת את קמח העדשים (תתחילו ב-3 כפות גדושות) ומערבבים היטב.
  • נותנים לתערובת לנוח 15 דקות (בזמן הזה קמח העדשים סופח נוזלים ועוזר ליצור קציצות יציבות יותר).

מריצים פיילוט:

  • מחממים שמן זית לטיגון רדוד במחבת רחבה.
  • ליד קערת הקציצות מכינים קערה מלאה במים בה נטבול את הידיים בין הכנת הקציצות (ככה יהיה יותר קל לעבוד).
  • מכינים קציצת ניסיון – יוצרים קציצה אחת בעזרת ידיים רטובות (כמות לקציצה: כף גדושה של התערובת), משטחים אותה לצורת
  • קבב/מיני המבורגר ומטגנים במחבת – 2-4 דקות מכל צד, עד הזהבה.
  • אם הקציצה נשארת יציבה ולא מתפוררת אז הכל טוב, אם אתם רואים שהמרקם מתפורר תוסיפו עוד קמח עדשים לתערובת (2-3 כפות), תנו לה עוד 5 דקות לנוח ואז תוכלו ליצור את הקציצות.

אם רוצים לטגן:

  • מטגנים בכל פעם 5-6 קציצות במקביל כפי שטיגנתן את קציצת הניסיון. אם השמן נספג בקציצות מוסיפים עוד.
  • מוציאים לנייר סופג.

אם רוצים לאפות:

  • מחממים תנור ל-200 מעלות.
  • משמנים נייר אפייה שמונח על תבנית תנור.
  • יוצרים קציצות בעזרת ידיים רטובות ומסדרים על התבנית.
  • מברישים או מזלפים מעל הקציצות שמן זית.
  • שולחים לתנור ואופים 15-20 דקות, עד הזהבה קלה (שימו לב: הקציצות לא יוצאות פריכות התנור, רק מתייצבות).

הגשה:

  • מגישים עם טחינה וירקות שאוהבים. הקציצות נשמרות בקירור 4-5 ימים, ניתן גם להקפיא עד 3 חודשים.

>>לסרטון עם כל השלבים

הופק בשיתוף רמי לוי שיווק השקמה

לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem 

מה הולך עם הקציצות? סלטים כמובן:
סלט טאבולה כמו בגליל
סלט עדשים כתומות ותרד
 
סלט וולדורף עם סלק וחזרת

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

71 תגובות

  1. עדשים כתומים שלמים יתאימו?
    לא הזכרת אותן

    • היי קרן =]
      עדשים כתומות מאוד קל לבשל יתר על המידה אז לדעתי הפעם הן פחות מתאימות

      • הכנתי!! יצא מושלםםם שמתי בהרט ופעם הבאה אשים ראס אל חנות נראה לי יתאים יותר…אתה פשוט גאון..זה מדהים ומה שהכי כייף שזה בוסט בריאות למי שאופה בתנור..ניסיתי גם וגם. בתנור יצא יותר לטעמי..

  2. היי עז:) האם הפטריות מורגשות בקציצות מבחינת מרקם וטעם? לא אוהבת פטריות:/

    • היי ניצן =]
      הן נטמעות בתערובת, יכולה להשמיט אבל הן לא מורגשות (הן מאוד ברקע)

  3. איזה כיף! אני רוצה כבר מחר להכין אך יש לי קמח חומוס ולא קמח עדשים. אני מניחה, שזה יעשה את עבודת החלבון אך האם נראה לך מתאים מבחינת טעמים? אולי יהיה יותר טעם של פלאפל…

  4. נראה מעולה, האם אפשר להדביק את הקציצות במקום קמח עדשים בשיבולת שועל טחונה דק?

  5. נראה טעים! אפשר להחליף את הפטריות בכמה פטריות שיטאקי מיובשות שיתבשלו עם הסלק?

  6. נראה מעולה… יש מצב לתחליף לאגוזים ?

  7. האם ניתן להכין עם סלק מבושל מראש בואקום?

    • היי אופיר =]
      ניתן, הוא נותן אבל הרבה פחות צבע מסלק טרי אז ממליץ בחום להשתמש בגרסה הטרייה

  8. בוקר טוב
    נראה מעולה האם ניתן להקפיא?

  9. מה אפשר לשים במקום פטריות?

  10. מצטרפת לשאלה האם יש תחליף לאגוזים ( למי שאלרגי..)?

  11. הי.
    ודה על מתכונים נהדרים!
    האם אפשר להשתמש באגוזים טחונים?

  12. היי עוז. מה הסיבה להשריית האגוזים?

  13. האם יש לך מתכון לקציצות טבעוניות בתנור
    ללא טיגון? (וללא בצל ושום )

  14. בבוקר ראיתי את המתכון שלך, וכבר עשה לי חשק.
    באופן מפתיע, היו לי בבית את כל המרכיבים כולל סלק אפוי שנותר גלמוד במקרר. יצא מעולה ממש! כולם בבית נהנו. תודה על המתכון. כמו תמיד – מדויק, ברור וטעים.

  15. אפשר במקום קמח עדשים לשים קמח חומוס? (או משהו אחר?)

  16. האם ניתן לשמור את תערובת הקציצות במקרר מספר ימים ולטגן כל פעם שבא לי ?

  17. היי, יעבוד עם קטנייה אחרת(לא עדשים)?

  18. האם לא עדיף לטחון את העדשים מושרים ולא מבושלים?? הבנתי שבדרך הזו הקציצות אינן תפרקות…??!

  19. שאלה טכנית.. איך הן יצאו לך כל כך עגולות ומושלמות?

  20. היי, האם יעבוד עם קטניות אחרות? תודה.

  21. פשוט מעולה….אין עליך עושה את המתכונים שלך וזה תמיד הצלחה
    יישר כח גדול שבת שלום ותודה על הכל

  22. הכנתי היום. וואי וואי, כמה טעימות! יש לי הערב אחת. על אף השריית האגוזים, הם לא נטחנו היטב עם כל שאר המרכיבים. אני מציעה לטחון אותם תחילה ואז להוסיף את שאר המרכיבים. נכנסו לפנתיאון, הקציצות.

  23. הכנתי לפי המתכון בלי להשמיט אף מרכיב ויצא לי מאוד מלוח.
    איפה טעיתי?

  24. סולי אלאלוף

    הקציצות ניראות מעולה. הולכת להכינם מחר ימי ימי.

  25. מרים שיינפלד

    מה אפשר לשים במקום סלק

  26. האם אפשר לשים קמח שקדים במקום האגוזים ו/או במקום הקמח עדשים?

  27. הי עוז, מכינה כבר פעם שניה. שילוב המרכיבים נהדר! שאלה לגבי הטיגון – כל סבב משאיר אחריו פירורים שמשחירים. איך אתה מתמודד עם זה?

  28. מדהים!! אפיתי אותן בתנור, קטנטנות עגולות. יצאו מושלמות בטעם, במרקם, בצורה האסתטית. נטרפו בשניה על ידי הצד הטבעוני וגם מהצד הלא טבעוני:)
    תודה תודה

  29. הי עז,
    נראה נהדר!
    עם איזה מטבל כדאי להגיש?

  30. הכנתי היום ואני מצטטת את הבן שלי הצמחוני: "wow!!! זה טעים". ואני מסכימה איתו יצא פשוט מעולה.לא הייתי מוותרת על אף מרכיב. השתמשתי בקמח עדשים אדומות שאני מכינה לבד (טוחנת עדשים שלמות. זה מוזיל את המחיר). האגוזים די נשארו שלמים אבל זה לא מפריע.

  31. יצא מעולה!!!
    מושלם לתשעת הימים למי שנוהג לא לאכול בשר.
    תודה רבה על המתכון

השאר תגובה ל- גל בטל תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

שינוי גודל גופנים
ניגודיות

הירשמו לעדכונים במייל











    Print Friendly, PDF & Email
    שתפו: