גרנולה ביתית מושלמת בקלי קלות

3 בפברואר 2020
גרנולה

גרנולה ביתית. צילום: עז תלם

גרנולה היא אחד המאכלים האהובים עלי, שילוב נהדר של שבולת שועל קלויה, אגוזים ופירות יבשים, כזו שכיף לפתוח איתו את היום (יחד עם יוגורט ועוד פירות טריים) וממש קל להכין בבית.

היום אני רוצה לפרוע חוב ישן שאני חייב לכם, כי בעבר כתבתי על גרנולה, במסגרת כתבה גדולה יותר על שבולת שועל, והרגשתי שלא הקדשתי למאכל מספיק תשומת לב, בין כל שאר המידע והמתכונים ששיתפתי. אז אני שמח לשתף איתכם מדריך מפורט ומסודר, בעזרתו תוכלו גם אתם להכין גרנולה מושלמת בבית!

גרנולה

כיף להגיש עם פירות טריים ויוגורט. צילום: עז תלם

מתכון בן 70 שנה
הגרסה המקורית לגרנולה נוצרה בסוף המאה ה-19 (במקור הכינו אותה מקמח חיטה מלאה), ורק ב-1951 התחילו הכינה על בסיס שבולת שועל. הדגן הטעים והמזין הזה שימש עד אותה שנה להכנה של דייסות וכמעט שום דבר אחר, והעובדה שניתן לקלות אותה ולקבל תוצאות פריכות ומענגות הייתה תגלית אמיתית.

מבין שני סוגי שבולת השועל הזמינים בארץ (גסה ואינסטנט), להכנת גרנולה משתמשים בזו הגסה יותר.

גרנולה

מוכן! צילום: עז תלם

אני הזמנתי את שבולת השועל (ואת כל שאר המצרכים למתכון) מאתר הקולה מרקט, חנות נהדרת למצרכי מזווה בנתניה. יש להם מגוון רחב של אגוזים ופירות יבשים באיכות הכי גבוהה שיש, איתם תוכלו להרכיב את גרנולת החלומות שלכם בקלי קלות.

אגב, לכבוד טו בשבט ניתן למצוא אצלם יותר מ-50 סוגים של פירות יבשים, והם עושים משלוחים לכל הארץ. שווה!

גרנולה

את המצרכים למנה הזמנתי מאתר הקולה מרקט. צילום: עז תלם

כמו אנטיפסטי
אם אתם יודעים להכין ירקות בתנור, אתם גם תצליחו להכין גרנולה. העיקרון זהה: לוקחים דברים, מתבלים אותם ושולחים לתנור עד שמוכן.

בזמן שירקות אנחנו מתבלים בשמן זית, מלח ופלפל, את מוצרי הגרנולה אנחנו מתבלים בשמן ומשהו מתוק, למשל סילאן.

גרנולה

שמים את שבולת השועל והאגוזים או הגרעינים בקערה. צילום: עז תלם

אל שבולת השועל מצרפים איזה אגוזים וזרעים שאוהבים. הפעם הלכתי על תערובת של פקאן, אגוזי מלך, קשיו ושומשום (בערך 1/3 כוס מכל אחד), ובאותה מידה יכולתי ללכת על פיסטוקים קלופים (אשתי ממש אוהבת אותם בגרנולה), אגוזי לוז, גרעיני דלעת, גרעיני חמנייה ושקדים.

אני אוהב לשמור את האגוזים שלמים אבל אפשר גם לקצוץ אותם גס לפני. האגוזים צריכים להיות טבעיים, אגוזים קלויים יישרפו לכם.

אל הקערה עם שבולת השועל והאגוזים הנבחרים הוספתי סילאן ושמן קוקוס מומס (אפשר גם לשים שמן זית) וערבבתי, ומשם אל תבנית עם נייר אפייה ולתנור. הפעם הוספתי גם קצת קינמון וטיפה מלח דק אבל שניהם לגמרי רשות.



חום בינוני
המקום בו אתם יכולים ליפול בניסיון להכין גרנולה ביתית הוא בסכנה שהיא תישרף. לכן הלכתי עם חום בינוני של 150 מעלות, מצב חום עליון תחתון רגיל (לא טורבו). בחום הזה האגוזים ושבולת השועל יקלו יחסית לאט, מה שיקטין את הסיכון שיישרפו לכם.

במהלך הקלייה חשוב לערבב את תכולת התבנית בעזרת כף עץ, כדי שכל הגרגרים והאגוזים יקבלו חשיפה טובה לחום.

חשוב!
אתם הולכים להוציא את שבולת השועל מהתנור ברגע שהיא זהובה יפה. היא עדיין לא תהיה פריכה בשלב זה, והיא תקבל את הפריכות שלה רק לאחר היציאה מהתנור. אם תטעמו עכשיו, אתם עלולים לחשוב שהיא לא מספיק פריכה ותחזירו לתנור, ואז אתם עלולים לשרוף את המגש.

חברות וחברים לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

גרנולה

את הפירות היבשים מוסיפים אחרי שהתבנית יצאה מהתנור. צילום: עז תלם

פירות יבשים – בסוף
אחרי שמגש הגרנולה יצא בבטחה מהתנור, זה הזמן לבחוש פנימה את הפירות היבשים. אם תוסיפו אותם בהתחלה הם עשויים להישרף, ולכן אני מוסיף אותם רק אחרי שהמגש יוצא מהתבנית.

אם אתם חובבי סיכון, אתם יכולים להוסיף אותם לחמש הדקות האחרונות של הקלייה, ואז יהיה להם טעם טיפה יותר מורכב.

כמו בגזרת האגוזים – גם כאן תוסיפו מה שבא לכם. אני הלכתי על צימוקים ומשמשים אוזבקיים, ואפשר לשים חמוציות, אוכמניות, תאנים, שזיפים, תמרים קצוצים (מזן דקל נור למשל), פפאיה ועוד.

גרנולה

חשוב לתת לגרנולה להתקרר. צילום: עז תלם

פירות גדולים יותר צריך לקצוץ, פירות עם גלעינים צריך לגלען.

אני משתמש בפירות יבשים טבעיים, לא כאלו שקיבלו תוספת סוכר או גופרית (ששומרת על הצבע).

אחרי 30 דקות של המתנה הגרנולה שלכם תהיה פריכה ומוכנה לאחסון או הגשה.

אם מאחסנים – אז בצנצנת/קופסה אטומה, מחזיק שבוע לפחות (אבל יחוסל הרבה לפני).

אם מגישים, אז יחד עם יוגורט (רגיל/מהצומח לפי העדפתכם), פירות טריים שאוהבים (למשל תות, תפוח, אגס ואפרסמון, כולם עכשיו בעונה) ועוד איזה משהו מתוק כמו דבש/סילאן/מייפל.

לפני שאתם שואלים:

  • גרנולה ללא גלוטן: מחליפים את שבולת השועל בכוסמת ירוקה (הכרתי את הרעיון דרך הבלוג של זהר לוסטיגר בשן וזה מתכון מפורסם של מצפה אלומות).
  • אפשר בהחלט להכין כמות כפולה בשתי תבניות, רק שימו לב להחליף מיקום ביניהן חצי דרך לאפייה.
  • המתכון של הגרנולה עצמו לא מתוק מאוד. אני יוצא מנקודת הנחה שאתם גם ככה הולכים להוסיף לו עוד דברי מתיקה בהגשה.
גרנולה

נשמר שבוע (למרות שיחוסל הרבה לפני). צילום: עז תלם

מתכון לגרנולה ביתית מושלמת

2 צנצנות גדולות, טבעוני, 10 דקות עבודה, שעה ורבע אפייה+30-40 דקות קירור

מצרכים:

500 גרם (1/2 2 כוסות) שבולת שועל גסה לגרנולה (את שבולת השועל ואת שאר המצרכים למתכון הזמנתי מאתר הקולה מרקט)
כוס וחצי (200 גרם) אגוזים/זרעים מאיזה סוג שבא לכם (אני שילבתי קשיו, פקאן, אגוזי מלך ושומשום. ראו הקדמה לעוד רעיונות)
חופן פירות יבשים קטנים/חתוכים (אני השתמשתי בצימוקים + משמשים אוזבקיים, חתוכים לפרוסות)
¼ כוס סילאן (אני משתמש בסילאן טבעי ללא תוספת סוכר, אפשר לשים יותר או פחות לפי הטעם)
1/3 כוס שמן קוקוס מומס או שמן זית (אפשר גם 1/4 כוס)
קורט (1/2 כפית) מלח דק
1/2 כפית קינמון טחון (רשות)

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל-150 מעלות (מצב רגיל, לא טורבו).
  • מערבבים את שבולת השועל, האגוזים, הקינמון (אם משתמשים) והמלח בקערה גדולה.
  • מוסיפים את הסילאן, השמן (ממיסים אם צריך) ומערבבים היטב – עד שכל המצרכים מצופים בשכבה דקיקה של שמן.
  • בשלב זה ניתן לטעום את אחד האגוזים לבדוק שהוא מתקתק מספיק בשבילכם. אם הוא לא, תוסיפו עוד סילאן.
  • מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה ומשטחים.
  • מעבירים לתנור ואופים 25-40 דקות, או עד ששיבולת השועל הזהיבה לחלוטין והאגוזים גם (אצלי בתנור זה לקח 30 דקות אבל כל תנור זה סיפור אחר). מדי 10-15 דקות פותחים את התנור ומערבבים כדי שהקלייה תהיה אחידה.
  • מוציאים מהתנור, בוחשים פנימה את הפירות היבשים ונותנים לתבנית להתקרר לפחות 30 דקות – בזמן זה התערובת תהפוך פריכה וטעימה.
  • שומרים בקופסא אטומה (נשמר שבוע לפחות). מגישים עם פירות שאוהבים, יוגורט (רגיל או מן הצומח) ועוד תוספות שאוהבים.

תרשמו תרשמו!
קוד הקופון oztelem10 מקנה 10% הנחה באתר הקולה מרקט ברכישה מעל 200 ש״ח, בתוקף עד ה 31/12/20 ללא כפל מבצעים ו/או קופונים (את הקוד מזינים בחלק בו כתוב: הצג עגלת קניות) >> לאתר הקולה מרקט

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

הכתבה הופקה בשיתוף הקולה מרקט

לעוד מתכוני מתוקים מצוינים:
עוגיות שבולת שועל ללא גלוטן
עוגת גבינה ביסקוויטים של אמא
סופלה שוקולד אמיתי

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

45 תגובות

  1. עוז אתה מהמם!!! תודה רבה!

  2. תודה על עוד מתכון נהדר. אני מכינה גרנולה ביתית לפי מתכון של פיליס גלזר כבר מתחילת שנות השמונים (גם המתכון וגם ההכנה שלי…), ובסך הכל העיקרון של שניכם דומה. לגבי כוסמת ירוקה – גם זה נהדר, וכבר התנסיתי בזה. אבל למי שלא אוהב – יש בחנויות הטבע שבלת שועל ללא גלוטן (גם עבה וגם דקה)!

    • בשמחה רבה שרה! כיף שאהבת ותודה על הטיפים

    • דוד אלחולי

      המתכון לא רע. הבעייה העיקרית שלו שהוא קולה את האגוזים והפיסטוקים(גם שקדים אפשר להוסיף) יחד עם שיבולת השועל ומאחר והם ניקלים מהר יותר מהר, הם יוצאים well done ובלי ערך תזונתי .
      אני שם אותם בסוף לאחר ההוצאה מהתנור.
      באופן הזה הערכים התזונתיים נשמרים במלואם.

  3. היי..האם את הכוסמת הירוקה לאפות על אותו העיקרון של שיבולת השועל(אותו האופן)?..אני משתמשת בטחינה מלאה במקום בשמן קוקוס ..מבחינה בריאותית..מה יותר טוב?..תודה!

    • היי אלה =]
      בדיוק, פשוט מחליפים את השבולת שועל בכוסמת ירוקה
      טחינה מלאה זה מצוין, העניין היחיד הוא שיש סיכוי שהטחינה תישרף לך לפני ששבולת השועל קלוייה לחלוטין, אז חשוב להשגיח טוב טוב עם התנור במהלך האפייה ולבחוש כשרואים שהשוליים מתכהים

  4. אם רוצים לעשות את הגרנולה מתוקה, הכיצד?
    איך להוסיף טעמים כמו וניל למשל?

  5. עז… תודה על המתכון, הרבה פחות מסובך ממתכון אחר שקיבלתי והתייעשתי ממנו עוד לפני שניסיתי… את זה שלך אנסה כבר השבוע. האם ניתן להחליף את הסילן בסירופ אחר כגון סירופ מייפל או גולדן סירופ?

    • היי נעה =]
      חשוב לי שהמתכונים שלי יהיו כמה שיותר ברורים ונגישים, שמח שאת מעריכה!
      בהחלט ניתן

  6. היי עז ,
    אני נוהג לשים טחינה גולמית במקום שמן – אותה כמות של סילאן וטחינה, נותן טעם של חלבה.

  7. הי עז,
    תודה על המתכון המושקע והמדויק. כמו מגיבים אחרים, גם לי יש גירסה בייתית לגרנולה ושמחתי לראות את הדמיון וההדגשים הדומים.
    לגבי נושא הגלוטן – שיבולת שועל אינה מכילה גלוטן, אבל יש מספר נימוקים אשר בעטיים הרגישים – נמנעים.
    פרטים ניתן למצוא באינטרנט (למשל כאן: https://bit.ly/31oCiCL)
    רק בריאות!

  8. ציפי שוורץ

    אין עליך. תודה?

  9. היי עז,
    תודה על המתכון, רציתי לשאול אם אני רוצה להכין "אשכולות גרנולה" granola clusters ולהוסיף אותם… איך אני עושה את זה?
    תודה

  10. אתי אייזנברג

    תודה רבה עוז על המתכון ללא גלוטן

  11. הי עוז,
    תודה על המתכונים הנהדרים שלך, ההסברים המדוייקים, קטעי הוידאו …
    לגרנולה ביתית אני מוסיף גם סובין שיבולת שועל וסובין חיטה ביחס של כוס אחת מכל תוספת. (בריאות…) לפיצוי על התוספת, אני ממליץ להוסיף עוד שליש כוס שמן וחצי כוס סילן ללא סוכר.

  12. אוהב מאד את המתכונים שלך
    איך אפשר להפוך לגרנולה דלת קלוריות?
    תודה

    • היי רון =]
      תודה רבה
      יכול להפחית בשמן ובסילאן ולהשמיט אגוזים, אתה פשוט מסתכן בקבלת שבולת שועל שלא תשמור על הפריכות לאורך זמן.

  13. "הקולה מרקט" – רק לידיעה, אם משתמשים בקופון, הם מחייבים 25 ש"ח הובלה בכל סכום קניה. ז"א או הובלה חינם בקניה מעל 350 ש"ח או קופון.

    • היי משה =]
      אכן כך. כפי שמצוין בפירוש בגוף הכתבה – אין כפל מבצעים/קופונים באתר הקולה
      בכל מקרה, 10% הנחה משתלמת יותר מקניה ללא הנחה בפחות מ-350, ובהזמנות גדולות היא משתלמת יותר ממשלוח חינם

  14. היי עז,
    שואלת שוב למקרה שפיספסת את השאלה…. אם אני רוצה להכין "אשכולות גרנולה" granola clusters ולהוסיף אותם… איך אני עושה את זה?
    תודה

  15. זוהרת ניר כהן

    האם ניסית פעם להוסיף פצפוצי אורז לגרנולה ולקלות אותם יחד עם שיבולת השועל? מוצלח ביותר, הופך את הגרנולה לקלילה וקריספית. מאז שאחותי לימדה אותי את הטריק הזה, אני לא מוותרת עליו

  16. תודה על המתכון.
    יצא לי לעבור בקולה לפני מספר שנים לפני משחק באיצדיון בנתניה, כי רמי לוי היה מפוצץ.
    המקום נראה שיקי ומעוצב יחסית לפיצוחיות הממוצעות והמחירים היו בהתאם.
    אך התרשמתי שהפיצוחים אינם מוחזקים בתנאים סטרילים, המיכלים אינם אטומים וכך הסחורה "שוכבת" לה כל הזמן. בניגוד לתאי הנירוסטה הקלאסיים המחוממים בפיצוחיות.
    התלהבנו מהרביולי בוטנים ובלילה כולנו הקאנו את הנשמה.
    חזרנו לרכוש בעדן טבע מרקט (מהסטאש מתחת לסלסלות שנשארות חשופות גם בלילה, מי שלוקח מהסלסלות עצמן שיעשה ביטוח חיים+רפואי לפני) או טיב טעם שנמצאים מאחורי איקאה. שווה את האקסטרה מונית לאיצטדיון.
    מתגעגע לסחורה תוצרת תאילנד\הודו. נראה שהרוב היום מיובא מסין וטורקיה והאיכות בהתאם, ירודה להפליא.

  17. מתכון מצוין! הכנתי עם גרעיני דלעת, חמנייה, חמוציות ומשמש.
    פשוט וקל, תודה רבה לך

  18. היי
    אני רוצה להוסיף טחינה
    האם אפשרי? האם היא צריכה להחליף את השמן?

  19. היי עז,

    תודה רבה על הבלוג ועל ההשקעה למדתי ממך הרבה ועשיתי דברים ממש מחוץ לאזור הנוחות שלי.
    לגבי שיבולת השועל,
    מה ההבדל בין גסה, דקה ואינסטנט. לא הצלחתי למצוא מידע.
    בסופר ראיתי שיש דקה ועבה אבל שניהם אינסטנט (אאלט).
    ראיתי אחת שרשום עליה שמתאימה לגרנולה אז אותה קניתי ויצא אחלה.
    בפעם אחרת לא היה את אותה אחת. רק גסה ודקה (שניהם אינסטנט כאמור).
    תודה

    • היי אודי
      תודה על המילים החמות! שתיהן נקראות אינסטנט כי שתיהן עוברות תהליך עיבוד שמקצר את זמני הבישול שלהן.
      ששבולת לדייסה עוברת עוד תהליכי עיבוד ככה שהיא בכלל מתבשלת בדקה
      הסברים במאמר שעשיתי על שבולת שועל הנה הקישור
      https://bit.ly/39bfla8

  20. היי עז,
    תודה על המתכון! האם אפשר להחליף את השמן בחמאת בוטנים?

  21. מעולה. תודה
    אז בעצם צריך להשתמש בגסה (גם אם כתוב עליה אינסטנט)
    אני חופר כי במאמר רשמת לא להשתמש באינסטנט ואני עוקב אחריך תו אחרי תו 🙂

  22. הכל נפלא. רק למה החיפוש באתר לא עובד? או אולי אני לא יודעת איך מפעילים אותו?

    • תודה!
      החיפוש נמצא מתחת לכותרת של האתר בלשונית הירוקה למעלה אם את בסלולר ובתיבה מצד שמאל אם את במחשב

  23. היי:)) מצטרפת לשאלה של שולה וריטה לגבי הכנת "אשכולות גרנולה" (granola clusters) והוספה שלהן פנימה,
    יש לך מושג?
    תודה!

השאר תגובה ל- ספיר בטל תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל









Print Friendly, PDF & Email
שתפו: