המדריך: מה עושים עם אורז שחור (טיפים + מתכון)

10 במרץ 2021
אורז שחור

אורז שחור. צילום :עז תלם

אם יש חומר גלם אחד שנמצא אצלנו במטבח בשימוש קבוע, זה חייב להיות אורז: בתבשילים, קדירות, מרקים, כתוספת ועוד, יש משהו בדגן הזה שאני מאוד אוהב. כבר יצא לי לחקור אתכם בעבר סוגים שונים של אורז, והיום נכיר את אחד המיוחדים ביותר: אורז שחור.

זה זן אורז שבעבר היה נדיר מאוד, והיום הכנתי ממנו תבשיל פשוט וטעים עם המון ירקות, תוספת מעולה ועשירה, שיכולה גם להשביע כארוחה בפני עצמה.

צפו: כל שלבי ההכנה לאורז שחור

האורז האסור

אורז שחור הוא אחד מסוגי האורז המוערכים והנחשבים בעולם. הוא זכה לכינוי אורז אסור, מכיוון שבמשך מאות שנים הוא היה שמור לבני האצולה וחצר המלכות של קיסר סין – על בני המעמד הפשוט נאסר לרכוש אותו.

הוא זכה למעמדו הרם בזכות צבעו המיוחד והמושך, ולא רק. יש לו טעם אגוזי, מעושן מעט ומאוד ייחודי.

אורז שחור

אורז עם טעם מיוחד. צילום: עז תלם

בזמן שהחלק החיצוני של רוב גרגרי האורז הוא בצבע חום (אורז מלא), לאורז השחור צבע כהה, סגול עמוק. את הצבע שלו הוא מקבל מנוגד חמצון חזק מאוד בשם אנטוציאנין, שנמצא בו בכמויות מרשימות. ממליץ לכם בחום להמשיך לקרוא עליו באתרי בריאות, יש לו עוד המון תכונות מועילות.

אורז שחור

כל המצרכים למנה. צילום: עז תלם

טעם משלו

בניגוד לאורז לבן פשוט, שמשמש לרוב בתור "ספוג" – כמצע לתבשילים אחרים, לאורז השחור יש המון טעם משלו, כזה שצריך לכבד ולהעריך.

להכנת המנה השתמשתי באורז שחור אורגני Ecoba, שמייבאים לארץ החברים מחברת ג'מוקה. זה אורז שגדל בשדות אורז מטופחים ואורגניים על דלתת נהר המקונג בווייטנאם.

בייצור האורז הזה ישנה הקפדה רבה על כל התהליכים: מהגידול שלו – בשדות ליד נהר רחב באזור נקי מכימיקלים, דרך המיון ועד היחס והשכר לעובדים שמעבדים את השדות וקוצרים את הדגן.

אורז שחור

מטעי אורז אקובה מדלתת המקונג בוויטנאם. צילום: יחצ

הוא ארוז בוואקום ככה שהוא שומר על איכותו לאורך זמן. חשוב לציין שהוא כשר אבל אין לו כשרות לפסח. ניתן להשיג אותו בטבע קסטל, ניצת הדובדבן, חנויות טבע פרטיות וכמובן באתר היבואן.

שימו לב: אורז שחור הוא לא אורז בר. אורז בר, שגם יכול הגיע בצבע שחור, הוא צמח ביצות שאינו שייך למשפחת האורזים, הוא נהדר טעים מאוד, אבל ראוי וגם יקבל כתבה אחרת =]

בואו נבשל!
את המתכון שלי התחלתי בהשריית האורז למשך שעה, רק כדי שיתרכך יותר מהר במהלך הבישול.

שידכתי לו המון ירקות שנצבעים בצבע החזק שלו, ומוסיפים טעם, עושר וכמובן עוד ערכים תזונתיים למנה. אפשר כמובן לשחק מאוד עם סוגי הירקות, אני הוספתי מה שבמקרה היה לי בבית. אם אתם מוותרים על הקישואים. תוסיפו לתבשיל עוד חצי כוס מים.

אורז שחור

קדירת בישול דונאבה. צילום: עז תלם

כלי הבישול

נשארתי כאן עם קו ההשראה מהמזרח הרחוק, והשתמשתי בקדירת קרמיקה יפהפייה לבישול בשם דונאבה (גם היא ייבוא של ג'מוקה). תמצאו כזו בבתים רבים ביפן ומה שאני אוהב בה זה שאפשר לבשל איתה על הכיריים, להעביר לתנור וגם להגיש בה.

תחשבו עליה בתור פויקה יפני: היא שומרת על החום מצוין ואפשר להכין בה המון תבשילים: מגולאש וצ'ילי קון קרנה, דרך תבשילי קדירה שונים כמו משמשיה ואפילו חמין, כל מה שתנסו להכין בה יצא טעים, נהדר ומיוחד.

זמני בישול
החוק לגבי האורז הזה הוא שמבשלים עד שהוא מבושל – הכי טוב בתנור אבל גם על הכיריים זה אחלה, לוקח לו 40 דקות בערך להתרכך, ועבור 2 כוסות האורז מושרה שמתי בערך 4 כוסות מים (מים נוספים הגיעו מהירקות).

אורז שחור

אורז עם המון ירקות. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • המתכון עובד מצוין גם עם אורז אדום וכל אורז מלא.
  • אם רוצים להכין אורז שחור בלי תוספות בכלל, פשוט מכינים את המתכון בלי הירקות (משרים 2 כוסות אורז שעה, מסננים, שמים בסיר עם 4-5 כוסות מים וכפית גדושה מלח, מרתיחים, מנמיכים להבה ומבשלים 30-40 דקות).
  • היה ואתם מכינים את המתכון והאורז לא מתבשל לכם עד הסוף, פשוט תוסיפו עוד מים ותמשיכו לבשל עד שהוא מתרכך לחלוטין.
  • אם לחוצים בזמן, אפשר לדלג על ההשרייה, להסתפק השטיפה יסודית של האורז, ולהוסיף עוד חצי כוס מים למתכון.

רגע לפני המתכון:
בחנות שלי באתר ג'מוקה תוכלו להזמין את קדירת הבישול דונאבה. קוד הקופון ozd20 יקנה לכם 20% הנחה עליה
>> לחנות שלי

אורז שחור

מוכר גם בשם אורז אסור. צילום: עז תלם

מתכון אורז שחור עם ירקות

5 מנות, טבעוני+ ללא גלוטן, 20 דקות עבודה, שעתיים וחצי זמן כולל השרייה ובישול

מצרכים:

500 גרם (2 כוסות) אורז שחור (השתמשתי באורז שחור אורגני של ג'מוקה)
3 גבעולי סלרי, עם העלים
1 כרישה בגודל בינוני גדול
2-3 שיני שום, קלופות
חתיכה קטנה של שורש ג'ינג'ר
3 קישואים בגודל בינוני
כפית גדושה מלח (גס עדיף)
2-3 כפות שמן זית
4 כוסות מים
1-2 גבעולי בצל ירוק, קצוצים דק (להגשה)

אופן הכנה:

הכנות מקדימות:

  • משרים את האורז בהרבה מים למשל שעה לפחות (מומלץ עד שעתיים). בתום ההשרייה מסננים את הנוזלים העודפים.
  • קוצצים דק את הכרישה והסלרי (כולל העלים הירוקים של הסלרי והעלים הירוקים של הכרישה – אם הם ירוקים ויפים). מגררים או
  • קוצצים דק את הג'ינג'ר והשום.
  • מגררים את הקישואים בפומפייה (על הצד הגס).

מתחילים לבשל:

  • בסיר בגודל בינוני שמים את שמן הזית, הסלרי והכרישה. מטגנים מעל להבה גבוהה 3-4 דקות, עד שמתרככים מעט.
  • מוסיפים את ה השום והג'ינג'ר ומטגנים 2 דקות נוספות אגב ערבוב.
  • מוסיפים את האורז, המלח, 4 כוסות מים ואת הקישואים המגוררים.
  • מביאים לרתיחה.
  • מכסים, מעבירים ללהבה נמוכה ומבשלים 45-60 דקות או עד שהאורז התרכך לחלוטין.
  • לחלופין, ניתן ומומלץ להעביר את הסיר לאפייה בתנור בחום של 160 מעלות 40-60 דקות או עד שהוא התבשל לחלוטין (אני השתמשתי בקדירת בישול מקרמיקה שמעולה לעניין).
  • אם בתום הזמן האורז לא רך מספיק, ניתןן להוסיף מים ולהמשיך לבשל עד שמתרכך.
  • בהגשה, ניתן לפזר מעל בצל ירוק.

 

המתכון הופק בשיתוף ג'מוקה

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני ירקות:
פאד קפאו צמחוני
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
הבטטות הכי טעימות בעולם

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

10 תגובות

  1. שלום עוז,ֿ ֿ

    תודה על עוד מתכון שעושה חשק ומידע מושקע וצבעוני! בדיוק יש לי את כל החמרים, ואפילו קדירה שנראית דומה לזו היפנית אבל היא בעצם קדירת אידוי, שזה כמובן דבר אחר לגמרי… אבל בכ״ז מתחשק לי להשתמש בהֿ (אחרי אידוי קל בשמן של הירקות; אני משתדלת להמנע מטיגון). מה אתה אומר?

    עינאל

    • היי =]
      מעולה! שמח שאהבת
      לא יודע איזה קדירה בדיוק יש לך =] כל עוד אפשר לסגור את הקדירה ולמקם על הכיריים נראה לי שיהיה בסדר (ומקסימום עובד מצוין גם בסיר רגיל)

      • תודה עז.

        הקדרה יושבת על סיר מים ומה שבתוכה מתאדה. מתאים לירקות ולאורז ושאר דגנים. השאלה היא אם זה יצא טעים גם כך.

        עינאל

  2. היי עז,
    כרגיל נראה מעולה! באמת חיפשתי מה להכין עם האורז הזה.
    יש לי כיריים חשמליים כך שאין דונאבה באופק, האם יצא מוצלח גם בסיר רגיל?
    תודה מראש 🙂

  3. היי עוז,
    פעם אכלתי באיזה אירוע אורז שהיה מורכב משלושה צבעים שונים.
    הייתי בטוח שאחד מהם היה אורז אדום ושמדובר בחבילת המיקס 3 צבעים של סוגת. עממה, כשניסיתי להכין בעצמי, כל האורז נצבע בצבע סגול ולא נשמר מיקס יפה כזה של צבעים. מאז לא ניסיתי שוב אבל חשבתי לעצמי שאולי היה עדיף לקנות כל צבע בנפרד, לבשל בנפרד ואז לערבב ביניהם בקערה.
    עכשיו אחרי שקראתי את הפוסט החדש שלך, אני קצת מבולבל. ישנם שני זנים שונים של אורז? אדום ו/או שחור? זה לא אותו הדבר?
    תודה מראש על התשובה.

    נ.ב
    אשמח אולי אם תסביר לי איך להגיש מיקסר אורז יפה שכזה?
    תודה

    • היי רועי
      האינטואיציה שלך נכונה – כדי להכין תבשיל/סלט אורז בשלושה צבעים כל אחד צריך להתבשל בנפרד.
      לגבי האורז האדום מול השחור, אכן מדובר בזנים שונים, כמו שיש שעועית אדומה וגם שחורה. יש עשרות אלפי זנים של אורז בעולם, הגיוון הוא ממש עצום

  4. נראה מדהים!
    האם ניתן להשרות בבוקר ולשים במקרר עד הערב? אני מניח שלא טוב להשאיר בחוץ…

  5. הי עוז, תמיד כיף ללמוד משהו חדש. הכרתי אורז בר (שהוא בעצם לא אורז), אבל לא אורז שחור. אז התחלתי לחפש נתונים לגבי הערך התזונתי שלו, ליתר דיוק כמות הפחמימות ב-100 גרם אורז מבושל כדי להשוות אותו לאורז מלא, אבל יצאתי מבולבלת. האם יש לך את המידע הזה ממקור מהימן?

השאר תגובה ל- עינאל בטל תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
שינוי גודל גופנים
ניגודיות

הירשמו לעדכונים במייל











    Print Friendly, PDF & Email
    שתפו: