מתכון לפנקייק קוקוס (ללא גלוטן)

24 במאי 2016
פנקייק קמח קוקוס ללא גלוטן צילום: אסף אמברם

פנקייק קמח קוקוס ללא גלוטן צילום: אסף אמברם

לפני פסח שיתפתי אתכם במתכון מגניב לעוגיות קוקוס ושוקולד צ'יפס, שהתברר כהצלחה אדירה. קיבלתי דיווחים מקוראים רבים שנדלקו על העוגיות ואף התלוננו שהמתכון היה קטן מדי, והן נגמרות להן מהר (שאלה תהיינה הצרות שלי 😉 ).

עכשיו כשפסח מאחורינו ושבועות לפנינו, הגיע הזמן לחלק 2 של ניסוי קמח הקוקוס שלי: איך מכינים ממנו פנקייק.

תקציר הפרקים הקודמים: קמח קוקוס הוא קמח עתיר סיבים ובריא במיוחד. אבל לא כמו קמח חיטה רגיל, בקוקוס כמעט אין עמילנים, ולכן על מנת להיות מהערכים התזונתיים הגבוהים שלו, משלבים אותו ביחד עם קמחים נוספים, כאשר הוא יכול לתפוס כ-1/2 או פחות מכמות הקמח במתכון. הוא מצטיין במתוקים שאינם דורשים אפייה, ודורש מתכונים יעודיים (כלומר: שנכתבו במיוחד עבור קמח קוקוס) אם רוצים להשתמש רק בו ליצירת מאפים אווריריים.

>> לרכישת מוצרי קוקוס של ג'מוקה

סיבוב ראשון
בדקתי כמה מתכונים איתו. קודם כל נתתי לחברה להכין איתו מתכון של עוגיונט לעוגת תפוזים – היא החליפה חצי מהקמח הלבן בקמח קוקוס ויצא אוורירי, עדין וכיפי. הבלילה הייתה סמיכה ויציבה יותר מהרגיל, וזאת בגלל שהסיבים בקמח סופחים הרבה נוזלים.

מכינים את כל המצרכים (בקערה השקופה יש שמן קוקוס מומס) צילום: אסף אמברם

מכינים את כל המצרכים (בקערה השקופה יש שמן קוקוס מומס) צילום: אסף אמברם

טורפים את הקוקוס, הסילאן והביצה. צילום: אסף אמברם

טורפים את הקוקוס, הסילאן והביצה. צילום: אסף אמברם

ואז מוסיפים עוד ביצה. צילום: אסף אמברם

ואז מוסיפים עוד ביצה. צילום: אסף אמברם

סיבוב שני
אחר כך ניסיתי להכין מתכון שמתבסס רק עליו. רבים ממתכוני קמח הקוקוס ברשת לא משלבים כלל קמחים נוספים, מכיוון שהם מותאמים לתזונת פליאו, שגורסת כי יש להימנע מדגנים ככל הניתן. כדי לפצות על החוסר בעמילנים הם שמים הרבה חלבון – בדמותן של ביצים.

כך למשל בדקתי את המתכון הזה לעוגת לימון, ובו 6 ביצים (!!) לתבנית אינגליש קייק אחת. התוצאות? רחוקות מאוד מהתמונה עם תוצאה שהיא יותר פשטידה עם סוכר ולא עוגה אוורירית ועדינה.

קמח הקוקוס והקורנפלור מצטרפים. צילום: אסף אמברם

קמח הקוקוס והקורנפלור מצטרפים. צילום: אסף אמברם

סיבוב שלישי
השלב הבא בניסוי היה פנקייק, או עוגות מחבת בתרגום ישיר. המתכון שמשך את תשומת ליבי היה זה.

כמו עוגת הלימון, בפעם הראשונה שהכנתי אותו – בלי שעשיתי שינויים, עם 3 ביצים ובלי תוספת עמילנים, הפנקייקים יצאו ביצתיים מאוד, התפרקו במחבת ולא היו מוצלחים. אחרי כמה ניסויים הגעתי למסקנה שהמתכון עדיף עם פחות ביצים ועם כף אחת של קורנפלור, ככה שהוא כבר לא מותאם פליאו (יש פה קוראי פליאו? אתם נורא שקטים), אבל הוא כן מותאם טעים 😀

ולבסוף קרם הקוקוס, הלימון ואבקת האפייה. צילום: אסף אמברם

ולבסוף קרם הקוקוס, הלימון ואבקת האפייה. צילום: אסף אמברם

סיבוב בונוס
בחלק האחרון בניסוי, אותו גם אשתף מיד, הכנסתי קמח קוקוס למתכון הבית שלי לפנקייקים, זה ששיננתי בעל פה מאחד אלטון בראון, שאתם כבר אמורים להכין בהתחשב בתדירות האיזכורים שלו כאן באתר. זה המתכון של אלטון.

המתכון הזה הוכיח שוב קמח הקוקוס את יכולת הספיגה שלו, והוספתי למתכון הרבה יותר נוזלים מבדרך כלל, ואם אתם מחובבי הקוקוס, אתם הולכים ממש ממש לאהוב את את הפנקייקים האלו!

יוצקים כפות מבלילת הפנקייק למחבת. צילום: אסף אמברם

יוצקים כפות מבלילת הפנקייק למחבת. צילום: אסף אמברם

העוגה שמכינים במחבת
פנקייקים הם מבין המאפים המהירים והקלים ביותר להכנה ביתית, ויוצאי דופן בעולם היצירות הקמחיות במובן שמכינים אותם במחבת, ככה אפשר לראות ולחוש את קצב התקדמותם.

סופר האוכל הארולד מקגי משייך את הפנקייקים למשפחה רחבה יותר של מאפים בשם griddle cake (עוגת גריל בתרגום ישיר ומוזר), אשר חבריה נוכחים בצורות שונות בתרבויות ברחבי העולם, ובין המפורסמים שבהם אפשר למנות את הלחוח התימני והאינג'רה האתיופי, העטאייף הערבי (שאינו אלא פנקייק מקופל) ואת הבליני והבלינצ'ס האירופאים.

כאשר מכינים פנקייק, בדיוק כמו שמכינים לביבות, חשוב להשגיח על עצמת החום במחבת, להגביר ולהנמיך אותה בעת הצורך, וכן לא לצופף יותר מדי את המחבת, ולטגן 3-4 פנקייקים במקביל, לפי רוחב המחבת.

והופכים לאחר שהתחתית מזהיבה. צילום: אסף אמברם

והופכים לאחר שהתחתית מזהיבה. צילום: אסף אמברם

מחקר נוסף
טרם בדקתי, אבל האינטואיציה הגברית שלי אומרת שקמח הקוקוס ישתלב מצוין בכל מה שמבוסס על קצך חלבונים – פבלובה, דקואז מקרונים וכולי, עולם קינוחים בהם המבנה לא מסתמך על עמילן מדגנים אלא על חלבון, ושבעזרתו ניתן יהיה להעמיד סופלה קוקוס מצוין.

ועכשיו, למתכונים!

מתכון לפנקייק קוקוס ללא גלוטן

10-12 פנקייקים קטנים, 15 דקות הכנה, פרווה

מצרכים:

2 כפות שמן קוקוס מומס או רך
1 כף סילאן או דבש
2 ביצים
1 כף קורנפלור
2 כפות גדושות (או ¼ כוס) קמח קוקוס של חברת ג'מואקה
120 מ"ל (½ כוס) קרם קוקוס/חלב שקדים
מעט מיץ לימון
1/4 כפית אבקת אפייה
קורט מלח
חמאה/שמן קוקוס לטיגון

אופן הכנה:

יוצרים את הבלילה:

  • מערבבים את שמן הקוקוס והדבש/סילאן היטב, לקבלת תערובת אחידה.
  • מוסיפים את הביצים בהדרגה תוך כדי ערבוב עד שהן נטמעות בתערובת. מוסיפים את קמח הקוקוס והקורנפלור ומערבבים היטב.
  • טורפים פנימה גם את קרם הקוקוס/חלב השקדים, ולבסוף את אבקת האפייה, המלח ומיץ הלימון.

מכינים את הפנקייקים:

  • מחממים מחבת נון סטיק על להבה בינונית.
  • משמנים את המחבת במעט שמן קוקוס או חמאה ויוצקים פנימה שליש מצקת מהבלילה, בצד אחד. יוצקים עוד שני פנקייקים כאלו ברחבי המחבת. מטים את המחבת כך שהבלילה תפוזר באופן שווה (כדי ליצור פנקייקים אחידים בעוביים).
  • מטגנים על צד אחד בערך 2 דקות – עד שרואים בועות שעולות לפני השטח ופני החלק התחתון הזהיבו. הופכים בזהירות בעזרת תרבד (שימו לב: הפנקייקים האלו עדינים במיוחד) ומבשלים על הצד השני דקה נוספת – עד להזהבה.
  • מוציאים לצלחת (עליה עורמים את הפנקייקים המוכנים) וחוזרים על הפעולה עם שאר הבלילה.
    מגישים יחד עם סירופ מייפל ופירות שאוהבים.
פנקייקים קלאסיים עם קמח קוקוס. צילום: אסף אמברם

פנקייקים קלאסיים עם קמח קוקוס. צילום: אסף אמברם

פנקייק קלאסי עם קמח קוקוס

15 פנקייקים, פרווה, 15 דקות עד שאפשר לאכול

מצרכים:

100 גרם (½ כוס+כף גדושה) קמח לבן
40 גרם (2 כפות) קמח קוקוס של חברת jammoka
½ כפית אבקת אפייה
2 כפות סוכר – עדיף סוכר קנים אורגני
2 ביצים
280 מ"ל (כוס+3 כפות) קרם קוקוס או חלב שקדים
שמן קוקוס או חמאה, לטיגון הפנקייק

אופן הכנה:

  • מערבבים את הקמח הרגיל וקמח הקוקוס יחד עם אבקת האפייה והסוכר. בכלי נפרד טורפים את הביצים עם קרם הקוקוס.
  • מחממים מחבת נון סטיק על להבה בינונית.
  • יוצקים את תערובת הביצים והקוקוס אל החומרים היבשים. בעזרת מטרפה מערבבים היטב לקבלת בלילה אחידה. אם הבלילה מרגישה סמיכה מדי, מוסיפים עוד קצת קרם קוקוס.
  • משמנים את המחבת במעט שמן קוקוס או חמאה ויוצקים פנימה חצי מצקת מהבלילה, בצד אחד. יוצקים עוד שני פנקייקים כאלו ברחבי המחבת. מטים את המחבת כך שהבלילה תפוזר באופן שווה (כדי ליצור פנקייקים אחידים בעוביים).
  • מטגנים על צד אחד בערך 2 דקות – עד שרואים בועות שעולות לפני השטח ופני החלק התחתון הזהיבו. הופכים בזהירות בעזרת תרבד ומבשלים על הצד השני דקה נוספת – עד להזהבה.
  • מוציאים לצלחת (עליה עורמים את הפנקייקים המוכנים) וחוזרים על הפעולה עם שאר הבלילה.
    מגישים יחד עם סירופ מייפל ופירות שאוהבים.

*המתכון הופק בשיתוף מוצרי הקוקוס של Jammoka

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה

לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט 

הכנתם? איך יצא?? ספרו לי בתגובות או בעמוד הפייסבוק

לעוד מתכוני קינוחים מצוינים:
סופגנית פרח אלג'יראית
סופלה שוקולד אמיתי, וגם פונדנט
קינוח טפיוקה, קוקוס ופירות
בננה בטמפורה ברוטב שוקולד רום

Print Friendly, PDF & Email

26 תגובות

  1. בטח שיש פה קוראי פליאו! ומאז שאתה מפרסם מתכונים עם קוקוס המטבח שלי חוגג! איזה כיף שמכירים אותנו כך!!!

  2. תודה על ההדרכות המקסימות והמעמיקות . כמשפחה המתנהלת על תזונת פליאו , נשמח לעוד מתכונים / הדרכות המתאימות לפליאו . כל הכבוד . ינוסה מחר לבית ספר ….

  3. ובמקום קורנפלור … אפשר לנסות עם קמח טפיוקה או קמח שקדים , שהם כן פליאו .

    • היי שרית 🙂
      בשמחה!
      שקדים לא בטוח כי גם הם אגוז, אבל טפיוקה בטח תעבוד מצוין כי היא עמילנית. יופי של רעיון

  4. יש גם אנשי פליאו שמשתמשים בקמח תפוח אדמה והוא יכל להיות תחליף לקורנפלור (אבל זה תלוי בהחמרה של הפליאו – אפשר לקרא לזה "פליאו רפורמי", הרוב לא משתמשים בו כי הוא מעובד מדי)

    • תודה על ההרחבה 🙂
      אישית פחות אוהב קמח תפוחי אדמה, כי הוא נותן למאפים אליהם הוא נכנס.. טעם של תפוח אדמה 😀 (פעם הכנתי סופלה שוקולד עם קמח זה והטעם עדיין צרוב בפי)

  5. יש פה כמה פליאוליתים… 🙂

  6. שלום אחלה כתבה, אתה יכול לעשות כתבה על אטריות עם רוטב בולונז? כי אני מאוד רוצה להכין מנה טרייה וביתית, תודה רבה!

  7. תודה עוז, במה היית מחליף את הביצים כדי לטבען את המתכון?

    • היי אפרת 🙂
      הביצים חשובות כאן כי הן מספקות את המבנה ויש להן חלק חשוב במרקם של הפנקייק. מניח שתחליפי ביצים יעבדו והייתי בוחן עם מי חומוס..

  8. עז שלום, דבר ראשון תודה על המתכונים הנהדרים וצילומים מופלאים.
    דבר שני לפי דעתי במתכון לפנקייקקס ללא גלוטן נפלה טעות באופן ההכנה בסעיף הראשון. אם הבנתי נכון צריך לערבב את הדבש/סילאן עם שמן הקוקוס ולא עם קמח הקוקוס כפי שנכתב.
    ושוב תודה על המתכון

  9. היי עז. לגבי המתכון הראשון של הפנקייק, במקום חלב שקדים או קרם קוקוס, מה ניתן עוד להשתמש? חלב שקדים אני בכלל לא מחזיקה בבית ולגבי קרם קוקוס אני לא אוהבת להשתמש בכמות קטנה ואז אין לי מה לעשות עם שאר הקרם…

    • היי אלינור 🙂
      קודם כל, חשוב שתדעי שקרם קוקוס קופא מצוין. אני תמיד מקפיא את מה שנשאר וזה מחזיק חודשים ולא שמים לב להקפאה (אני משתמש בו לבישול)
      ובמקום ניתן לשים כל משקה אחר דמוי חלב (וכמובן חלב רגיל) – חלב סויה, חלב אורז וכולי.
      בתיאבון

      • תודה רבה, אנסה (-:

      • שלום עז, איך אתה מקפיא את קרם הקוקוס? והאם לפני שאתה משתמש בקרם קוקוס, אתה שם אותו לילה במקרר להפריד בין החלקים? (קראתי פעם שככה צריך לעשות?)
        תודה מראש

        • היי פנינה 🙂
          מחלק לשקיות מדודות ומקפיא
          לא מפריד (לא באמת צריך לעשות את זה, אפשר לעשות את זה ויש לזה שימושים)

  10. היי. האם אפשר לוותר לחלוטין על הקורנפלור?

    • היי מיקה =]
      אפשר – המתכון המקורי הוא ללא קורנפלור, לטעמי יוצא ביצתי מדי.
      אם זה מטעמי פליאו, גם קמח קינואה עובד.

  11. הורדתי את הקורנפלור וכולם פה חוגגים (-:

  12. נראה מעולה!
    באיזה כמות יש להשתמש במי חומוס בכדי להחליף את הביצים,
    והאם יש צורך להקציף?

    • היי חני 🙂
      הייתי שם 5-6 כפות מי חומוס, ולא לוותר על הקורנפלור כי הוא חשוב לייצור של הפנקייק
      העיקר שנוצרת לך בלילה טובה.

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*