סלט עדשים כתומות ותרד

3 באפריל 2014
הוא אפילו טבעוני. צילם: קרן ביטון כהן

הוא אפילו טבעוני. צילם: קרן ביטון כהן

אנחנו רגילים לראות את העדשים הכתומות במרקים ותבשילים, אבל כשמבשלים אותן קצת הן מתאימות גם לסלטים. ביחד עם תרד תורכי בשרני וגרעיני חמניה פריכים, מקבלים סלט צבעוני וטעים במיוחד

הרעיון למנה הגיע מאפרת ליכטנשטט, שמה שהיא עושה כל היום זה להכין ולצלם אוכל מהמם – ואצלה בבלוג הכינה סלט עדשים כתומות עם פטה ועשבי תיבול.

במנת הפסח שלי, השתמשתי בגרעיני חמנייה קלויים, שזה אומר שקניתי גרעינים קלופים (הם ממש זולים אגב), שמתי במחבת והקפצתי על להבה גבוהה בערך 3-5 דקות, עד שהם השחימו. באותה מידה אפשר לשים אותם בתנור שחומם ל-150 מעלות לחצי שעה. בכל מקרה חשוב לתת להם להתקרר לפני השימוש. מי שלא אוהב גרעיני חמנייה יכול לשים פיצוחים אחרים, כמו פיסטוקים אם שקדים קלויים.

הצבע העדין של העדשים נותן לסלט מראה יפה ממש, אבל אפשר כמובן להשתמש בעדשים שחורות במקום ואפילו בנוסף. שימו לב שהבישול של הכתומות זה עניין רגיש כי הן מתרככות בקלות. עדיף לבשל אותן טיפה פחות מאשר טיפה יותר.

אפשר להוסיף עוד עשבי תיבול טריים שאוהבים, כמו נענע ופטרוזיליה למשל. פירות יבשים קטנים (חמוציות, צימוקים אוזבקיים) גם יתקבלו בברכה.

 

מעשה טוב לקראת החג
על לקט ישראל שמעתם? זהו ארגון התנדבותי הפועל להצלת וחלוקת עודפי מזון לאלו שהכי צריכים אותו. לקראת פסח העומס על הארגון כפול: גם מבחינת אלו הזקוקים לעזרתו וגם מהבחינה שיש פחות תוצרת לחלק. איך אתם יכולים לעזור? אפשר לבוא להתנדב בימי הקטיף או לשלוח תרומה כספית דרך האינטרנט. כל הפרטים באתר לקט ישראל

גרעינים קלויים - אפשר להשתמש גם באגוזים קצוצים שאוהבים. צילום: קרן ביטון כהן

גרעינים קלויים – אפשר להשתמש גם באגוזים קצוצים שאוהבים. צילום: קרן ביטון כהן

התרד מאבד את רוב נפחו בבישול, וחשוב לסחוט אותו היטב. צילום: קרן ביטון כהן

התרד מאבד את רוב נפחו בבישול, וחשוב לסחוט אותו היטב לפני שמוסיפים לסלט. צילום: קרן ביטון כהן

עדכון 21/5/2016: לא חייבים להרתיח, אפשר לאדות 😉

בישול העדשים הוא שיטה מגניבה ויעילה, ולפני מספר שבועות פיצחתי דרך נוספת להגיע לעדשים כתומות עם מרקם ראוי לסלט: אידוי. מה עושים?
1. משרים את העדשים הכתומות (אחרי שטיפה יסודית שלהם, כמובן) שצריך למתכון בהרבה מים כ-4 שעות (או למשך הלילה).
2. מסננים ומעבירים לסיר אידוי מרופד בנייר אפייה או לשושנת אידוי. מאדים 3-7 דקות, עד שהעדשים מתבשלות אבל שומרות על צורתן ויש להן מרקם אל דנטה. ייתכן ותצטרכו לערבב תוך כדי כדי לסייע לבישול אחיד.

רגע לפני שמוכן. צילום: קרן ביטון כהן

רגע לפני שמוכן. צילום: קרן ביטון כהן

מתכון לסלט עדשים כתומות עם תרד תורכי וסומאק

3-4 מנות, 15 דקות עבודה, 30 דקות בישול, טבעוני

מצרכים:

1 כוס (200 גרם) עדשים כתומות, שטופות היטב
1 צרור תרד תורכי, שטוף היטב וחתוך גס
½ כפית סומאק
2-3 כפות זרעי חמנייה, קלויים
מלח ופלפל שחור גרוס
מיץ מחצי לימון
3-4 כפות שמן זית

אופן הכנה:

  • מחממים כף משמן הזית בסיר רחב. מוסיפים את עלי התרד ומטגנים על להבה גבוהה 2-3 אגב ערבוב, עד שהצטמק ואיבד את רוב נפחו. מכבים את האש ונותנים לו להתקרר.
  • שמים את העדשים בסיר ומכסים במים.
  • מביאים לרתיחה ומבשלים עוד דקה, עד שהעדשים התרככו מספיק להיות אכילות אבל נשארות מעט פריכות (אל דנטה, כמו פסטה). מסננים ושוטפים במעט מים קרים.
  • סוחטים את עלי התרד, מעבירים לקערה ומפרידים בין העלים – כדי שיהיה קל לערבב אותם. מוסיפים את העדשים המבושלות ואת שאר המצרכים לסלט. טועמים ומתבלים לפי הטעם. מגישים חם או קר.

לעוד מתכונים לפסח:
פילאף אורז עם ארטישוקים ופול טרי
לביבות פראסה ומנגולד
סלט ירוקים של אביב
סלט וולדורף עם חזרת
סלט סויה, סלק ושמיר

Print Friendly

15 תגובות

  1. האם אפשר להחליף עלי תרד בעלי סלק?

    • היי תמר :]
      אין בעייה להכין את הסלט עם עלי סלק, רק שימי לב להסיר את הגבעול הלבן העבה לפני הבישול (אפשר להשתמש בגבעולים לצירים ותבשילים, הם דורשים זמן בישול ממושך יותר בהשוואה לגבעולי התרד)

  2. היי עוז 🙂 אני רוצה להכין את הסלט לסדר פסח, ורציתי לדעת האם ניתן להכינו או לפחות את חלק מהמרכיבים מראש, וכמה זמן מראש אפשר אם כן…

    תודה מראש ושבוע טוב! =]

    • היי נועה :]
      אין בעייה להכין את העדשים והתרד יום לפני ולאחד אותם לפני ההגשה :]
      שבוע טוב גם לך ובהצלחה!

  3. טעים מאד! גם קר וגם חם. תודה.

  4. טעים מאוד ולא שגרתי. בקיץ אני מחפשת מה לאכול קר, עתיר חלבון וטעים, כמובן. ואם גם במקרה אפשר לנצל את שקית עלי ה-Collard greens (אני חושבת שבעברית זה נקרא קייל אבל זה לא מדויק, צריך למצוא לזה שם ספציפי יותר) שהגיעה במשלוח האורגני, מה טוב. קשה להשיג סומאק, לכן השתמשתי בכמון, שהולך מצוין עם עדשים ועם לימון, היה לי ליים אז שמתי במקום. כעצתך עוז, שמתי כמה צימוקים (מהפירמה הטובה ביותר בעיני, Noberasco, האורגנית מהריביירה האיטלקית, אמנם יקרה יותר מהשאר אבל גם הטעמים אחרים). מצוין ממש וייכנס לרפרטואר הקבוע. בקיץ זו ברכה, המנה הזאת.

    • היי קרן 🙂 תענוג לשמוע !
      colard greens זה שם כללי לעלים מצליים גדולים ובשרניים: ברוקולי, חרדל, כרובית, כרוב וגם קייל.. אין לזה עדיין מילה מסודרת בעברית. אולי עלי מצליבים בוגרים 🙂
      כמון, ליים וצימוקים נשמע שילוב מצוין!
      בתיאבון

      • הבעיה עם סומאק היא, שחייבים לאכול אותו תוך זמן קצר אחרת הוא מאבד מעוקצו. האם זה נכון שחיי המדף שלו (או המקרר במקרה זה) קצרים מאלה של תבלינים אחרים? כי אני רוצה לקנות ולנסות את הסלט כפי שנתת במתכון המקורי.

        • היי קרן 🙂 הוא אכן מאבד מהחמיצות שלו אבל לא כזה מהר.
          הסומאק אצלי בן שלושה חודשים ועדיין חמוץ וטוב.
          הקפדתי לקנות אותו בחנות תבלינים שטחנה יום לפני. זה הסוד בתבלינים – למצוא מקום שאתה סומך עליו

  5. היי,
    תודה על המתכונים, נהנת לקרוא!

    אפשר לוותר על סומאק? מה היית שם במקום?

    • היי ריטה =]
      בשמחה רבה תמיד!
      אפשר לוותר על הסומאק אם את לא אוהבת
      שימי קצת יותר מיץ לימון במקום.

  6. מתכון מצויין! תודה רבה
    כיף לגוון את סלטי העדשים לצמחונים שבינינו (-:
    תודה.

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*