ראה עצמך מבורך • סלט לוביה, רימונים ותמרים

7 בספטמבר 2014
טעמים כיפיים וחגיגיים. צילום: אסף אמברם

טעמים כיפיים וחגיגיים. צילום: אסף אמברם

יש בו לוביה טרייה שלא בושלה עד מוות, גרגרי רימון אדומים שמתפצפצים בפה וגם תמרים צהובים שבחיתוך נכון מצליחים להפתיע. שלוש ברכות של החג בסלט אחד. יש יותר קדוש מזה?

ראש השנה ותקופת הסתיו (עלק סתיו) מביאים איתם שפע של תוצרת עונתית יפה וטריה. נכון, אין את הירוקים הנהדרים של האביב, אבל יש לוביה, רימונים ותמרים, חומרי גלם נהדרים שכל אחד מהם זוכה לאזכור משלו בסדר.

כשאני חושב על חווית הלוביה שלי, מה שעולה לי לראש זה שעועית בצבע ירוק דלוח, מבושלת על צאת הנשמה ומוגשת ללא יותר מדי כבוד לשולחן. מברכים: "תרבה זכויותינו ותלבבנו", ביס קטן, וזהו, שכחנו ממנה. אבל הלוביה, בטריותה היא חומר גלם נהדר, כשתתנו לו טיפול דומה לזה שאתם נותנים לשעועית ירוקה (ויותר על זה כאן), תקבלו אחלה בסיס לסלט. שימו לב למנה זו להשתמש בלוביה הכי טרייה שאתם מוצאים – כזו שנשברת ועושה "פק" כשמכופפים אותה. לוביה ישנה לא תתאים לסלט כזה.

לוביה - יש גם בגרסה תאילנדית. צילום: אסף אמברם

לוביה – יש גם בגרסה תאילנדית. צילום: אסף אמברם

הברכה השניה שמצטרפת היא הרימון "שנרבה מצוות" כמו שפע הגרגרים שלו (ולא, אין שם תרי"ג, אלא בין 400 ל-1000). מעבר לעובדה שהם עזרי הצילחות האולטימטיביים, גרגרי רימון מספקים צבע בוהק, רעננות ומתיקות נהדרת לכל מנה אליה הם חוברים, מנות מלוחות ועד קינוחים.

רימון מוסיף המון. צילום: אסף אמברם

רימון מוסיף המון. צילום: אסף אמברם

לא חסרות שיטות וטכניקות לחילוץ הגרעינים מהפרי הממש לא טעים, כשהשיטה האהודה עלי היא שיטת המים: באורח פלאי של ממש, גרגרי הרימון עמוסי הנוזלים שוקעים כששמים אותו בקערה מלאת מים, וכל שאר הפרי, מהקליפה ועד הקרומים המפרידים בין התאים (שנועדו למנוע מחרקים ועוד פולשים לזלול את כולו), צפים.

לכן, ניתן לפצח את הרימון בשיטה הבאה:

  • ממלאים קערה במים.
  • מורידים את הקצוות של הרימון וחוצים. שמים מחצית אחת של הרימון במים ומתחילים לפורר אותו – בלי השפרצות ובלי בעיות, ואז חוזרים על הפעולה עם החצי השני.
  • זורקים את הקליפות והקרומים
  • מסננים את המים ונשארים עם גרגרים למופת (שאפשר לשמור בקירור עד שבוע, או לטחון בבלמדר ולסנר היטב בשביל לקבל מיץ רימונים עם טעם נשגב.
  • כאן יש סרטון שמסביר את הטכניקה.
תמרים צהובים וחמודים. צילום: אסף אמברם

תמרים צהובים וחמודים. צילום: אסף אמברם

החבר השלישי בצוות הוא תמר- תמר צהוב. עליו מברכים "שיתמו איבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו". סוג התמר הצהוב זה שמייבש את הפה ואף פעם לא יוצא מתוק. למרות שתכונה זו – שהיא העפיצות שמוכרת לחובבי היין שביניכם, ברוב המקרים אינה נדרשת, כשחותכים את התמר לקוביות קטנות הוא דווקא מצליח להפתיע בלי לייבש את החך יותר מדי.

ככה כדאי לחתוך אותו:

חוצים, מגלענים, ואז לפרוסות רצועות וקוביות קטנטנות. צילום: אסף אמברם

חוצים, מגלענים, ואז לפרוסות רצועות וקוביות קטנטנות. צילום: אסף אמברם

את התיבול פה השארתי פשוט – מלח פלפל מיץ לימון ושמן זית, ואם אתם חפצים בטעמים מורכבים יותר נסו את הויניגרט מהמתכון כאן. מלבד אגוזי מלך לא הוספתי עוד מרכיבים – אבל עשבי תיבול קצוצים או עלים יפים כמו רוקט או לבבות חסה ישתלבו כאן מצוין.

כך תכינו:

שמים את הלוביה המבושלת בקערה. צילום: אסף אמברם

שמים את הלוביה המבושלת בקערה. צילום: אסף אמברם

מוסיפים את הרימונים, התמרים והאגוזים וסוחטים מעל לימון. צילום: אסף אמברם

מוסיפים את הרימונים, התמרים והאגוזים וסוחטים מעל לימון. צילום: אסף אמברם

מוסיפים גם שמן זית, מלח ופלפל ומערבבים, וזהו! צילום: אסף אמברם

מוסיפים גם שמן זית, מלח ופלפל ומערבבים, וזהו! צילום: אסף אמברם

מתכון לסלט לוביה, רימונים ותמרים צהובים

4 מנות, טבעוני, 20 דקות עד שמוכן

מצרכים:

400 גרם לוביה, הכי טרייה שאתם יכולים למצוא (או שעועית ירוקה)
גרגרים מ-1/2 רימון קטן
3-4 תמרים צהובים,קצוצים ממש דק
חופן קטן אגוזי מלך, קצוצים גס
מיץ מ-1/4-1/2 לימון
2-3 כפות שמן זית
מלח ופלפל שחור גרוס

אופן הכנה:

מכינים את הלוביה:

  • מסירים את הקצוות של הלוביה וחותכים אותה לאורך לחתיכות של 5-8 ס"מ (שיהיו פחות או יותר באותו גודל). מביאים סיר בגודל בינוני עם הרבה מים לרתיחה.
  • מוסיפים ½ מהלוביה ומבשלים בערך 2 דקות, עד שהלוביה שינתה צבע לירוק כהה, התרככה מעט אך עדיין פריכה.
  • מוציאים למי קרח, נותנים למים לרתוח שוב וחוזרים על הפעולות עם ה-1/2 השני של הלוביה. כשהלוביה התקררה מסננים אותה ושומרים בצד עד שמוכנים להרכיב את הסלט (כדאי לתבל ומיד להגיש).

מרכיבים את הסלט:

  • שמים את הלוביה גרערה ביחד עם אגוזי המלך, התמרים הקצוצים ורוב גרגרי הרימון.
  • מוסיפים מיץ לימון, שמן זית ומלח ופלפל, מערבבים היטב ואז טועמים ומתקנים תיבול.
  • מעבירים לקערות הגשה ומעטרים בעוד קצת גרגרי רימון.

לעוד מתכונים לראש השנה:
משמשיה – תבשיל בקר במשמשים ודלעת
קציצות פראסה חלומיות
מג'דרה בורגול ועדשים כתומות
המדריך להכנת אורז מושלם

Print Friendly, PDF & Email

2 תגובות

  1. היי עז,
    תודה רבה לך על המתכון, נשמע מעולה כרגיל:)
    הקישור לויניגרט שבור

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*