חיסול מלאי: 10 מתכונים עם מצות

14 באפריל 2017

קונים, אז צריך להשתמש! צילום: קרן ביטון כהן

החג שאני הכי אוהב בשנה הוא פסח. כאילו מישהו במועצת התכנון ידע למקם חג עם משמעות עמוקה בעונה שבה הכי טוב לבשל: לא חם, אפילו נעים, ויש שפע של ירקות טריים, עונתיים יפים ונהדרים.

אבל עם כל הבישולים והסירים הגדושים יש גם עניין אחד פחות מלבלב: בזבוז מזון. לפי דוח של לקט ישראל, ארגון שעושה חסד אמיתי במדינה (לאתר הארגון ותרומות הקליקו כאן), כ-4.2 מיליוני טונות של מזון מושלכות מידי שנה בישראל. כמחצית הכמות, יותר מ-2 מיליון טונות מזון, היא ברת הצלה, כלומר, הייתה ראויה למאכל אדם כשנזרקה לפח.

בכל שלב שהמזון עובר, מהשדה, דרך המפעל לקמעונאי ועד הבית שלנו נוצר בזבוז: ירקות לא יפים נשארים בשדה, ירקות נשארים על המדף יותר מדי זמן או נשכחים אצלנו במקרר עד שכבר אי אפשר להשתמש בהם.

פירה ומצות – הבסיס למעקודה מצה בריי שלי. צילום: קרן ביטון כהן

בפסח, החג שבו כולם מכינים יותר מדי אוכל, תמיד נשארים עם שאריות של סירים וסלטים. מצד אחד זה סוגר אוכל כמה ימים קדימה, מצד שני.. אנחנו משתעממים, והיד קלה על ההדק ומאוד פשוט לזרוק לפח. בעבר הקדשתי מאמר שלם לנושא כולל טיפים לצמצום בזבוז מזון, מוזמנים לקרוא.

אה, ויש לי טיפ קטן לחידוש מרק עוף. אם אתם כמונו, קורה שאת כל הנוזלים של המרק שותים, את הקניידלים אוכלים, ואז נשארים עם כל המוצקים. אז אתמול אחותי עלתה על קוספט גאוני: היא לקחה כל מיני ירקות טריים: סלרי, גזר, כוסברה, צ'ילי, והוסיפה אותם למרק ביחד עם עוד מים. ככה על אותו בסיס תוך בישול קצר המרק 'חזר לחיים' ונהננו ממנו ערב נוסף.

מצות, גבינות, תרד וביצים – בקרוב תהפכו לפשטידה. צילום: אסף אמברם

בתחילת השבוע שאלתי אתכם מאיזה מאכל של פסח נשארות לכם הכי הרבה שאריות, והתשובה הייתה חד משמעית, וניתן היה לסכם אותה במילה אחת: מצות.

מאוד קל להתפתות לקנות את המארז הגדול של 5 האריזות או לקנות מצות וגם קמח מצות (שהוא לא יותר ממצות טחונות במעבד מזון), וכך נוצר המצב שבאמצע חול המועד אתה מבין שאין מצב שתסיים את כל המלאי, ואחרי החג כנראה לא יהיה הרבה חשק לאכול אותן.

כדי שהמצות לא יסיימו בפח, ריכזתי כאן עשרה מתכונים נהדרים שעושים בהן שימוש. השניים הראשונים התפרסמו כאן בעבר, והאחרים מגיעים מחברים טובים ברחבי הרשת. את כל המתכונים ברשימה ניתן להכין גם עם מצות מקמח מלא או מקמח כוסמין.

1. מעקודה מצה בריי

מעקודה מצה בריי. צילום: קרן ביטון כהן

מנה שהמצאתי לפני שלוש שנים והיא עדיין להיט. עשיתי שידוך בין מעקודה: מאפה פסח של יהדות צפון אפריקה, לבין המצה בריי, חביתת המצות האשכנזית, והתקבלה פשטידה מאוד 'פסחית' שאפשר לשדרג גם עם ירקות צלויים (בטטה, כרובית, פלפלים ועוד) וכמובן עם שפע של עשבי תיבול

2. פשטידת מצות עם תרד וגבינות

מוכן! צילום: אסף אמברם

מתכון שקיבלתי מאסף אמברם, צלם הבית של הבלוג. זו מנה שאסף למד מסבתו הטורקייה, והיא ממש נהדרת לארוחת בוקר, צהריים, וערב

3. מינה דה-לה- פסח

פשטידת מצות ובשר של דפני מטבחונט

פשטידת מצות מהמטבח הטורקי של דפני מטבחונט הנהדרת, בה תערובת בשר מתובלנת היטב נאפית בין שתי שכבות של מצות. מעדן אמיתי

4. מצה ברייט / מצה בריי / מצייה

מצה ברייט מלוח של בנדיקט. צילום: שרית גופן

שתי גרסאות – מתוקה ומלוחה, לגרסה היהודית-אשכנזית לפרנץ' טוסט של הצרפתים. במקום לחם – שמים מצות! מתכון של השף גיא ארבל מתוך מגזין מסעדות בנדיקט (תנו ניחוש מי עורך המגזין 😉 )

5. פאי רועים עם מצות

פאי מצות עם פירה וכבדי עוף. צילום: יהודית אביב

רעיון מקורי ביותר של יהודית אביב – הלוחשת לאוכל, בהשראת הפאי האירי המפורסם, שבו שכבות של פירה ובשר נאפות יחד. במתכון של יהודית השכבות נכנסות לתוך מעטפת מצות, מעין גלימת פסח חגיגית אם תרצו! 🙂

6. גרנולה של פסח

גרנולה מצות. צילום: אפרת מוסקוביץ'

נכון, גרנולה מכינים עם שבולת שועל, אבל בפסח אין שבולת שועל, אז אפרת מוסקוביץ' (איך להרשים את חמותך) מצאה יופי של פתרון: גרנולת מצות מתובלת בקינמון עם קוקוס שקדים ואגוזים. ומה שנשאר טעים גם אחרי החג 😉

7. עוגת מצות טבעונית משלושה מרכיבים בלבד

עוגת מצות טבעונית עם ממרח אגוזים. צילום: שקמה יעקובי

רעיון פשוט ויפהפה של שקמה יעקובי מהבלוג tivoneat (סחתין על משחק המילים!), שלש שכבות מצות ושוקולד שמכינים בכלום עבודה. כולל מתכון לנוטלה ביתית

8. שברי מצות בקרמל שוקולד ושקדים

ריבועי מצות בקרמל שקדים. צילום: שרית נובק

קינוח חתיך במיוחד של שרית נובק, הלא היא מיס פטל, בו המצה הופכת למצע פריך לשכבה נדיבה של שוקולד וקרמל שקדים. אם חיפשתם איך לשדרג את המצה עם הממרח, מצאתם!

9. נקניק שוקולד ומצות

נקניק שוקולד ומצות. צילום: רויטל אמיר

מתכון ששווה לאמץ ולשמור של רויטל אמיר (המערוך המקפץ) – גרסת הפסח לכדורי השוקולד שכולם אוהבים. אני אוהב אותו כי תמיד יש לי אבקת קקאו פתוחה בבית והנה כאן היא מתאימה בול.

10. עוגת מצות ושוקולד לבן

עוגת מצות, קפה ושוקולד לבן של רותם ליברזון

עוגת מצות מפוארת של רותם ליברזון, שהוציאה ממש עכשיו ספר בישול פרסי מרתק (יותר מילים עליו בהמשך 😉 ) את המתכון הזה אתם תרצו לאמץ לכל הפסחים שיבואו בעתיד בגלל השילוב המרתק בין קפה מריר לשוקולד לבן מתוק. קלי קלות להכין

מתכון בונוס! פיצה מצות

את המתכון הבא קיבלתי מהקוראת כוכבה ב. שהמליצה בחום על מנה שאהובה מאוד אצלה בבית: פיצה מצות. כוכבה דאגה לצלם את המנות וזה המתכון שקיבלתי ממנה:

4 מנות, חלבי, 20 דקות עבודה

מצרכים:

2 ביצים
2 כפות מים
שמן, לטיגון עמוק
4 מצות
200 גרם גבינת מוצרלה טרייה או מגוררת (אפשר שילוב)
3/4 כוס רוטב פיצה (ראו מתכון כאן)
קורט אורגנו או טימין מיובש
תוספות שאוהבים (למשל: גרגרי תירס, טבעות בצל ירוק, פלפל חריף קצוץ, פטריות פרוסות)
קורט מלח

אופן הכנה:

  • טורפים את הביצים עם המים והמלח. מחממים שמן לטיגון חצי עמוק במחבת רחבה.
  • מרטיבים מעט את המצות וחותכים אותן לשתיים (משתדלים שיהיה מדויק)
  • מורחים על חצאי המצות מרוטב העגבניות, מוסיפים גבינה, טימין מיובש ותוספות.
  • סוגרים לסנדביץ' וטובלים בבלילת הביצים.
  • מטגנים 2-3 דקות מכל צד עד הזהבה.
  • מוציאים לנייר סופג, נותנים לפיצה-מצה להתקרר מעט ומגישים.

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה

לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט 

לעוד מתכונים לפסח:
בראוניז כשל"פ עם סחרור חמאת בוטנים 
פילאף אורז עם ארטישוקים ופול טרי
סלט שעועית ירוקה ואפונה ברוטב שום אפוי
סלט עדשים כתומות ותרד

Print Friendly, PDF & Email

3 תגובות

  1. שמעון בן עוליאל

    ברור שעוד לא הספקתי לעשות, אך גם ברור שזה יהיה מאד טעים כי … זה מתובל בכל כך הרבה אהבה…!

  2. שמעון בן עוליאל

    ברור שעוד לא הספקתי לעשות, אך גם ברור שזה יהיה מאד טעים כי … זה מתובל בכל כך הרבה אהבה…!
    דבר אחד לא הבנתי: אני לא רואה את המתכונים! אנא…

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*