כשמעקודה פוגשת מצה בריי

8 באפריל 2014
מעקודה מצה בריי

חתונה בין עדתית: עסיסיות של מעקודה מרקם של מצה בריי. צילום: קרן ביטון כהן

מה קורה כשמעקודה, פשטידה צפון אפריקאית של ביצים, תפוחי אדמה, ועשבי תיבול, פוגשת את המצה בריי האשכנזית? שידכתי את השתיים למאפה מנצח לימי הפסח

כל פסח מכינים בביתנו את המצה בריי, שזה שם יפה לחביתת מצות עם קצת מלח ופלפל. היופי בחביתה הזו היא שהיא מקבלת את המצות הקצת ישנות, שאחרי לילה מפתיחת האריזה כבר אין בהן שמץ של פריכות ונותר בהן רק יובש, והופכת אותן למנה טעימה (אבל לא דלת קלוריות).

היא יכולה לקבל תוספות נחמדות, ואני אוהב להכין אותה כמו פריטטה – חביתה איטלקית, שזה אומר להוסיף לה מיני תוספות ולאפות בתנור. כך שנה שעברה הכנתי אותה עם פטריות וזוקיני. אפשר גם להכין אותה כמו קציצות.

פריטטת מצות עם פטריות וקישואים. צילום: עז תלם

פריטטת מצות עם פטריות וקישואים. צילום: עז תלם

בעולם מקביל לעולמה של המצה בריי, נמצאת המעקודה, פשטידת ירק ותפוחי אדמה, המאפיינת את המטבחים של יהודי מרוקו ואלג'יריה (יש כאלו שקוראים לה גם מחמר). בעוד המצה בריי הבסיסית מאוד מינימלית, המעקודה תמיד תכיל בנוסף לביצים גם פירה תפוחי אדמה, בצל ושפע עשבי תיבול טריים. את המעקודה (כפי שמכין אבי לוי ממסעדת המוציא) מכינים בסיר קטן, וכמו הפריטטה גם היא מתחילה על הכיריים וממשיכה לתנור.

אז כשהגיע הזמן לחשוב על מנות מעניינות לפסח, החלטתי לעשות קיבוץ גלויות טעים מאוד.

מהמצה בריי לקחתי את המצות ואת השימוש במחבת. מהמעקודה לקחתי בערך את כל השאר: תפוחי האדמה, הכורכום ועשבי התיבול. הוספתי משהו משלי – והוא הטיגון היסודי של הבצל המחבת, ויציקת הבלילה עליו (במקום להוסיפו לבלילה בעודו חי). במהלך האפייה הבצל משחים ומגיע קרוב לנקודת השריפה, מה שאומר שהוא מתוק, פריך וממש מלא בטעם.

בעוד מעקודה רגילה מבלה שעה בתנור, שטח הפנים הרחב של המחבת מאפשר לביצים להתבשל כראוי בפחות מחצי מהזמן. שימו לב לא להתקמצן על השמן: הצלחת המנה תלויה במחבת טובה ובכמויות נדיבות של שמן שימנע מהבלילה להידבק אליה.

>> חמישה מתכונים מנצחים לליל הסדר

את הפירה הכנתי במיקרוגל – כמות של שני תפוחי אדמה לא מצדיקה לטעמי העמדת סיר על האש, והמיקרוגל עושה עבודה מצוינת. חשוב למעוך את תפוחי האמה בעודם חמים כי אז הפירה מהם יוצא הרבה יותר חלק – ויותר על זה אתם יכולים לקרוא כאן.

המעקודה בריי טעימה חמימה וגם קרה, אפשר להגיש אותה לצד גבינות או עם סלט קטן וירוק.

כך תכינו:

מכינים פירה מתפוחי אדמה:

את תפוחי האדמה המבושלים מחזיקים עם מגבת וקולפים בעזרת סכין (למתכון צריך רק 2). צילום: קרן ביטון כהן

את תפוחי האדמה המבושלים מחזיקים עם מגבת וקולפים בעזרת סכין (למתכון צריך רק 2). צילום: קרן ביטון כהן

מועך פירה או מזלג יעשו את העבודה מצוין. צילום: קרן ביטון כהן

מועך פירה או מזלג יעשו את העבודה מצוין. צילום: קרן ביטון כהן

יוצרים את הבלילה:

שוברים לקערה 2 מצות רטובות (לא מושרות). צילום: קרן ביטון כהן

שוברים לקערה 2 מצות רטובות (לא מושרות). צילום: קרן ביטון כהן

מוסיפים את הפירה. צילום: קרן ביטון כהן

מוסיפים את הפירה. צילום: קרן ביטון כהן

את הפטרוזיליה הקצוצה. צילום: קרן ביטון כהן

את הפטרוזיליה הקצוצה. צילום: קרן ביטון כהן

את הכורכום ומלח ופלפל. צילום: קרן ביטון כהן

את הכורכום ומלח ופלפל. צילום: קרן ביטון כהן

ואת הביצים הטרופות, ואז טורפים שוב. צילום: קרן ביטון כהן

ואת הביצים הטרופות, ואז טורפים שוב. צילום: קרן ביטון כהן

מטגנים בצל ומבשלים את הבלילה:

הבצל צריך להיות רך, לא שחום (כי הוא ממשיך להתבשל בתנור). צילום: קרן ביטון כהן

הבצל צריך להיות רך, לא שחום (כי הוא ממשיך להתבשל בתנור). צילום: קרן ביטון כהן

עליו יוצקים את הבלילה - הוא ידחק לשוליים וזה בסדר. צילום: קרן ביטון כהן

עליו יוצקים את הבלילה – הוא ידחק לשוליים וזה בסדר. צילום: קרן ביטון כהן

וככה היא נראית אחרי האפייה. צילום: קרן ביטון כהן

וככה היא נראית אחרי האפייה. צילום: קרן ביטון כהן

הופכים, חותכים ומגישים:

מחזיקים צלחת גדולה מעל למחבת (שימו לב שאת הידית אני מחזיק במגבת, זה חם!!) צילום: קרן ביטון כהן

מחזיקים צלחת גדולה מעל למחבת (שימו לב שאת הידית אני מחזיק במגבת, זה חם!!) צילום: קרן ביטון כהן

ובלי להסס הופכים לגלות את התחתית השחומה. צילום: קרן ביטון כהן

ובלי להסס הופכים לגלות את התחתית השחומה. צילום: קרן ביטון כהן

חותכים. צילום: קרן ביטון כהן

חותכים. צילום: קרן ביטון כהן

אוכלים. :] צילום: קרן ביטון כהן

אוכלים. :] צילום: קרן ביטון כהן

מתכון למעקודה מצה בריי

6-8 מנות, כשר פרווה לפסח, 15 דקות עבודה נטו, 60 דקות עד שמוכן

מצרכים:

2 תפוחי אדמה אדומים בגודל בינוני
6 כפות שמן זית
1 בצל סגול קטן, חתוך לקוביות קטנות
2 מצות רגילות
7 ביצים
קורט כורכום טחון
½ צרור פטרוזיליה, קצוץ דק
מלח ופלפל שחור גרוס

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל-190 מעלות.

מכינים את הפירה:

  • שמים את תפוחי האדמה בקערה עם מעט מים.
  • מניחים מעל עוד קערה או צלחת (ליצור מעין כלי סגור) ושולחים למיקרוגל בעוצמה גבוהה ל-10 דקות או עד שתפוחי האדמה התרככו לחלוטין.
  • מסירים את הקליפה בזהירות: מחזיקים את תפוחי האדמה עם מגבת ובעזרת גב סכין מגרדים את הקליפה הדקה.
  • מועכים לפירה (בלי להוסיף נוזלים). ניתן לבשל את תפוחי האדמה גם בסיר עם מים (עם הקליפה). נותנים לפירה להתקרר.

מטגנים את הבצל ובמקביל מכינים את הבלילה:

  • מחממים את שמן הזית במחבת. מוסיפים את קוביות הבצל ומטגנים על להבה בינונית גבוהה בערך 6 דקות אגב ערבוב כל חצי דקה, עד שהתרככו.
  • מרטיבים את המצות משני הצדדים ומפוררים לקערה.
  • מוסיפים לקערה את הפירה, הפטרוזיליה הקצוצה, הכורכום ומלח ופלפל שחור גרוס.
  • בקערה נפרדת טורפים את הביצים. מוסיפים לקערה עם הפירה וטורפים לקבלת בלילה דיי אחידה.

אופים הופכים ומגישים:

  • יוצקים את בלילת הביצים והמצות ישירות על הבצלים המטוגנים שבמחבת.
  • מבשלים על להבה בינונית עד שרואים שהבלילה בשולי המחבת מבושלת, בערך דקה-שתיים.
  • מעבירים לתנור ואופים בערך 15-20 דקות, עד שהמאפה התייצב לחלוטין (בודקים בעזרת קיסם כמו שבודקים עוגה).
  • מוציאים בזהירות רבה (ידית המחבת לוהטת) ובזהירות עוד יותר רבה הופכים על צלחת גדולה.
  • טיפ: אפשר גם לתת למעקודה בריי להתקרר ואז להפוך.
  • חותכים למנות ומגישים.

הכנתם? איך יצא? ספרו לי בתגובות או בעמוד הפייסבוק!

לעוד מתכונים לפסח:
בראוניז כשל"פ עם סחרור חמאת בוטנים 
פילאף אורז עם ארטישוקים ופול טרי
סלט שעועית ירוקה ואפונה ברוטב שום אפוי
סלט עדשים כתומות ותרד

Print Friendly

10 תגובות

  1. נראה מקסים. יופי של רעיון.

  2. Huge success. So easy to make, it took only minutes to make. I added some grated parmesan cheese and a can of carrots and peas.

  3. לימור בן-שחר

    היי
    ראיתי!
    ניסיתי!
    הצלחתי!
    יצא מהמם!!!!!
    שידרגתי עם בטטה וגמבה, יצא פשוט מושלם!!
    עם טיפה לימון פשוט מעדן

  4. היי אני רוצה להכין את זה למחר לערב פסח. שאלה יש אפשרות להפחית את כמות הביצים?? תודה רבה על התשובה. חג שמח.

    • היי סיון
      אין בעייה להפחית את כמות הביצים – פשוט תשתמשי בתפוחי אדמה קטנים יותר ובפחות עשבי תיבול ובצל
      חג שמח :]

  5. אין לי תנור כשר לפסח, אפשר להשאיר על הגז?

    • היי יעל וחג שמח :]
      אפשר לבשל על הגז – משאירים על הכיריים על הלהבה הכי נמוכה בערך 10 דקות, או עד שכמעט כל המעקודה התייצבה. אז הופכים לצלחת ומחזירים למחבת לעוד 2-4 דקות, כדי שגם הצד השני יתבשל. שימי לב להפוך בזהירות או לפצל את הבלילה ל-2 מחבתות קטנות יותר (ולהקטין את זמני הבישול בהתאם).

  6. תודה רבה! חג שמח! 🙂