איך לחמם סופגניות וגם לביבות

4 בדצמבר 2015
שחומות ויפות. צילום: קרן ביטון כהן

לביבות. אותן שימו בתנור. צילום: קרן ביטון כהן

חנוכה מתקרב, ונראה שכולם כבר מתכננים במרץ את מסכת הטיגונים השנתית (איזה כיף לטגן בחסות האמונה! איזה מצווה נהדרת 😀 ). אז כשקיבלתי משירה, קוראת האתר, שאלה בנושא טיגונים בתגובות למתכון הקריוש המגניב, ידעתי שכדאי לחלוק כבר את התשובה עם כולכם 😉

אם אני מזמינה אורחים ומעדיפה לא לעמוד ולטגן כשהם נמצאים, מה הדרך הכי טובה לחמם את הלביבות והסופגניות ככה שהטעם והמרקם יפגעו כמה שפחות? כמה זמן מראש רצוי להכין ואיך לאחסן?

בניגוד למאפים כמו לחם, עוגות ועוגיות, שאין שום בעייה לאכול יום אחרי, איכותם של מטוגנים בכלל ואלו של חנוכה בפרט הולכת ופוחתת ככל שהזמן חולף: הפריכות אובדת, שמנוניות נהיית מוחצנת והתחושה המחממת שנוצרת במפגש בין מטוגן לפה פשוט מתאדה.

לכן, בכל מתכוני המטוגנים שתפגשי, ההמלצה היא לאכול כמה שיותר קרוב לטיגון. אם זה אפשרי, את יכולה להזמין את האורחים לטגן וללבב ביחד איתך, זה חלק מאווירת החג =]=]

ובכללי, עדיף לטגן כמה שיותר סמוך למועד האכילה, כלומר המצב האידיאלי הוא שכשאומרים לך שהם רבע שעה ממך – אז להתחיל לטגן.

יש לי גם עמוד פייסבוק טעים. בואו לומר שלום

עם זאת, העולם לא אידיאלי, ולפעמים אין את הזמן/יכולת/סבלנות לטגן ברגע ההזמנה. מה גם שהטיגון זה התעסקות – צריך לחמם את השמן, להכין מגבות, למצוא כלי לשליפה מהשמן וכולי.

האם לשים קצת קצת דבש..... צילום: אסף אמברם

הכי טוב לאכול כשהן עדיין חמימות צילום: אסף אמברם

הכלי שמחזיר מטוגנים למצב הכי קרוב לזה בו היו בדקות הספורות שאחרי הטיגון, הוא התנור או הטוסטר אובן (שזה כמו תנור, רק קטן יותר וצורך פחות חשמל). בזמן שחולף בין הטיגון לאכילה האובייקט המטוגן סופג לחות מהאוויר – והיא זו שהורסת את מרקמו. החום היבש של התנור מאדה את הלחות הזו, מייבש מחדש את החלקים החיצוניים (ובכך מחזיר פריכות) בהתחלה וכשהחום חודר הוא מחמם את החלקים הפנימיים, ולכן הוא הכלי למשימה.

אגב, אם מדובר רק על סופגניות, המיקרוגל גם עושה עבודה מצוינת – 10-15 שניות  (לפי סוג המכשיר) לסופגניה והן מתעוררות לחיים יופי יופי (חימום ארוך מדי יהפוך את המילוי ללבה. אני לא צוחק). לביבות לא זורמות במיקרוגל, כי הוא נותן אפקט של אידוי (אבל זה כבר כתבה אחרת) ולא של ייבוש, ולכן לא יחזיר לביבות למצב דומה למקור.

ואז שירה כתבה לי עוד שאלות :] הנה הן אחת אחת:
"תודה רבה על התשובה המהירה! רק עוד כמה נקודות קטנות…. :"

לחמם בתנור מכוסה או לא מכוסה?

החום המומלץ הוא 180 מעלות, מצב טורבו (אם יש) בערך 5-8 דקות, עד שהתחמם מחדש. אין צורך לכסות את מה שאת מחממת (הכיסוי יגרום להתעבות של האדים שיוצאים ממה שאת מחממת, לא רצוי), פשוט להניח על תבנית עם נייר אפייה ולתת לחום לעשות את שלו.

לביבות ירק עיראקיות ערוק ע'רוק עיג'ה. צילום אסף אמברם

כל לביבה היא בעצם מיני פשטידה. צילום אסף אמברם

 

אם אני נאלצת להכין חלק מהדברים יום מראש (זה יקרה לצערי), מי יותר עמידות לכך, הלביבות או הסופגניות?

לדעתי הסופגניות. בלביבות רבות יש כאמור אלמנט של פריכות שיותר קשה להשיב, ואילו בסופגנייה השוליים רק זהובים אבל לא פריכים, ככה שהחימום מחדש יחזיר את גלגלי הזמן בצורה מוצלחת יותר.

האם לאחסן בחוץ או במקרר?

זה לא משנה, אבל אני הייתי שם במקרר ליתר ביטחון – אבל כל אחד מסיבות אחרות.

לביבות זה כמו מיני פשטידות – מבנה יחסית דחוס שמתייצב בזכות פעולתם של עמילנים וחלבונים (ביצים וקמח/תפוחי אדמה), שלאחר יצירתו פחות מושפע משינויי טמפרטורה – לכן זה לא ממש משנה איפה תמקמי לביבות שאת מכינה מראש, אז עדיף בקירור, איפה שתהיינה מוגנות ממה שעשוי להתחיל לאכול אותן לפנייך.

סופגניה היא למעשה מיני לחם – מבנה אוורירי שנוצר בזכות עבודה של גלוטן (ראי כתבת הלחם) ושמרים. כשמכניסים אותה למקרר המבנה שלה משתנה לרעה (כמו שקורה לאורז), אבל חימום מחדש מבטל את השינוי הזה – ובכל מקרה לא תכננת לאכול סופגניה קרה 😀 . בדיקה שעשו על לחם באתר serious eats מצאה שאין הבדל בין לחם שבילה בחוץ ולחם שבילה במקרר – לאחר חימום מחדש.

זמן אחסון אופטימלי (תוספת שלי)

לא יותר משלושה ימים. זה אוכל מטוגן, לא תבשיל או קובה שהזמן משבח אותם  🙂

שיהיה חג שמח חברים, ואם יש עוד שאלות בנושאי חנוכה, אתם יודעים איך להשיג אותי 😉

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה

עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט 

נשארתם עם חשק לטגן? נסו את המתכונים הבאים:
ערוק – לביבות ירק עיראקיות
לביבות כרובית וגבינת צ'דר
לביבות תפוחי אדמה ממרכיב אחד
בננה בטמפורה ברוטב שוקולד

Print Friendly, PDF & Email

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*